Flytta dressyrarbetet från ridhuset ut i skogen. Att man är rädd för skador är inget bra argument för att hålla sig inomhus – det är minst lika skadligt för hästen att ensidigt tvingas begränsa sin rörelseförmåga till fyra väggar.
En av Sveriges bästa dressyrryttare, Ulla Håkansson, är ett lysande exempel på att det går bra – hon har i många år tränat sina hästar utomhus. Att arbeta hästen i skogen är ett bra sätt att locka fram framåtbjudningen, eftersom hästen tycker det är roligt att komma ut. Då underlättas inlärningen.
Har du en häst som går bakom handen kan du lägga in arbete i trav i småkuperad terräng. Det tvingar hästen att ha uppmärksamheten på var den sätter sina fötter och gör så att den kommer fram på bettet. Långa lugna galopper, med små upprepade tempoväxlingar är också bra.
Klättring och terrängridning
Utvecklar hästens muskulatur och gör den smidig och balanserad. Att klättra i skritt och trav, i inte allt för branta backar, är ett bra sätt att få hästen att använda sina hals-, rygg- och bakbensmuskler på rätt sätt.
Huvud och hals sänks och vid klättring nerför måste hästen sätta sina bakben långt under sig – precis vad vi eftersträvar vid all annan ridning! Kom ihåg att alltid rida i lätt sits vid klättring. Läs mer om klättring här.
En hopphäst behöver naturligtvis också arbetas i dressyr så att den blir lydig, mjuk och lyssnar på ryttarens hjälper. Inom hoppningen finns stora möjligheter till variation i arbetet – allt från gymnastikhoppning till höjd- och längdhoppning.
Men även en hopphäst kan tröttna, och då gäller det att hitta på nya övningar. Till exempel kan den nedfallna granen i skogen vara en utmaning, liksom att ta sig över en bäck.
Varannan dag
Varannan dag är en bra princip för träningen. Dressyr en dag, ut i skogen nästa, däreftter markarbete med bommar, dressyr igen, skogstur, hoppning, osv. Måste du träna dressyr flera dagar i rad kan dressyrarbetet kombineras med en skogstur före eller efter. Kanske kan du lägga in lite gymnastikhoppning i dressyrpasset.
Särskilt viktigt är det för unghästar att få variation, eftersom de aldrig får tycka att det är tråkigt att vara med dig och att lära sig. Unghästar har så mycket att lära så det är inte särskilt svårt att variera från det mer traditionella inridningsarbetet.
Lägg ut en presenning och be hästen gå över den, be den gå igenom en vattenpöl, be en bonde du känner att köra förbi med en traktor – allt detta är sådant som du kommer ha stor nytta av i framtiden, och om ni löser uppgifterna bra får hästen större förtroende för dig.