Område: Smådjur Om Papegoja

Tryggt med försäkring för din fågel.

Fågelförsäkring

Försäkring för papegojor, undulater och andra burfåglar. Med våra specialanpassade artförsäkringar finns det en försäkring för just din fågel. Få hjälp att hitta den bästa försäkringen för din fågel. Här kan du räkna ut vad det kostar och få information om varför det är bra att försäkra sin fågel.

Beteende- och miljöträning för dig med papegojfågel

Stephanie Edlund älskar djur och är utbildad djurvårdare. Hon jobbar med beteende och träning, främst med papegojfåglar. Intresset för djur har alltid funnits där så valet av jobb var en självklarhet. Här delar Stephanie med sig av sina personliga erfarenheter, viktig information och ger dig tips om hur du sköter din fågel på bästa sätt.

Skötsel och uppfostran av papegoja

En frisk välnärd sällskapsfågel kräver minimalt med kroppsvård. Duschande eller badande är mycket viktigt. En fågel som äter ensidig kost och som har dåligt tillgång på varierade sittpinnar kan behöva hjälp med kloklippning.

Skötsel av papegoja

De papegojfåglar som vi i Sverige håller som sällskapsfåglar kommer från vitt skilda miljöer och världsdelar. Följande texter är därför avsedd som en översiktlig beskrivning och rådgivning till hur du ska få din fågel att trivas och hålla sig frisk.

Sjukdomar hos papegoja

Läs mer om vanliga sjukdomar hos papegoja.

Vad äter en papegoja?

Tyvärr är merparten av den färdiga mat som säljs till sällskapsfåglar så kallat fågelfrö. I själva verket skulle de flesta av de fågelarter som vi har som sällskapsfåglar aldrig stöta på den typen av fröer i det vilda, det är alltså ingen naturlig föda för dem.

Miljö för papegoja

En papegoja kräver stor rörelsefrihet, och behöver få utlopp för sin lust att klättra eller flyga. Bäst vore därför att ha en stor voljär till fågeln, alternativt att låta den vistas lös i ett rum. De flesta fåglar har dock även ett trygghetsbehov och behöver därför en bur dit den kan dra sig undan och få vara ifred.

Symptom på sjukdom hos papegoja

Fåglar har en djupt rotad instinkt att så länge som möjligt dölja tecken på sjukdom eller svaghet för sin omgivning. Tyvärr invaggar detta beteende ofta djurägaren i en falsk trygghet, man tror att fågeln är frisk och kry. Först när fågeln är så svag att den börjar sitta kraftigt uppburrad, eller t o m på golvet, upptäcker djurägaren att något är fel. I detta läge har ofta sjukdomen oftast gått så långt att ingen medicin i världen hjälper.