Område: Smådjur Om Iller

Iller sitter i sin ägares hand

Köpa iller

Funderar du på att köpa en iller? Här får du reda på vad en iller kostar och vad som är bra att tänka på vid ett köp.

Vanliga frågor om iller

Här har vi sammanställt några vanliga frågor om Illrar. Kanske kan de hjälpa dig att ta reda på om iller är rätt husdjur för dig.

Medicinska problem hos iller

Här listar vi de vanligaste medicinska problem hos iller.

Beteende hos iller

Nästan alla illerägare har sett illern göra "väghindret" eller "platt iller". Illern sjunker helt enkelt ned på golvet, så platt som möjligt och ser ömklig ut.

Allergi mot iller

Iller utgör inget undantag från övriga pälsdjur när det gäller allergiframkallande egenskaper.

Illerns åldrar

Illervalpar blir avvända runt 8 veckor. Efter 10 veckor kan valpen få komma till sitt nya hem. Skaffar du en valp får du räkna med en hyperaktiv liten pälsboll.

Kön på illern

Det är ingen större skillnad på honor och hanar förutom storleken. Honor kan väga mellan 0,5 - 1,5 kg. Hanar kan väga mellan 1,3 - 2,5 kg. Vissa har upplevt att hanar tenderar att vara något lugnare, men det finns så stora individuella skillnader så det är inget man kan säga är säkert.

Mat till iller

Illrar är utpräglade köttätare och behöver en högkvalitativ, proteinrik diet med låg kolhydrat- och fiberhalt. Fetthalten kan få variera beroende på illerns vikt och behov men vanligtvis behöver de upp mot 28% fett. Fetthalten är viktig för pälskvalitén och för att huden inte ska bli torr och irriterad. Proteinhalten bör ligga på 30-38%.

Skötselråd för iller

Illern är till sin natur nyfiken och kan ta sig igenom mycket små utrymmen. Det är därför viktigt att ”illersäkra” ditt hem innan du tar hem din iller.

Vad är en tamiller?

Illern (Mustela putorious) är den enda domesticerade arten bland familjen vesseldjur. Bland dess vilda släktingar återfinns t ex vesslor, mink, skunk och utter. Illern tämjdes för ett par tusen år sedan, och användes ursprungligen till att jaga gnagare och kanin. På många håll i Europa, och även här i Sverige, används fortfarande iller till kaninjakt.