Hur stor ska en marsvinsbur vara?

En marsvinsbur ska minst vara minst 0,15 m² per marsvin enligt Jordbruksverket. Den kortaste sidan av buren får vara minst 40 cm och minsta höjd på buren får vara 25 cm. Buren kan ha öppet tak om sidorna är minst 25 cm höga, så länge andra husdjur som till exempel hund eller katt inte utgör något hot. Men kom ihåg att buren aldrig kan bli för stor!

Köpa marsvinsbur – tänk på det här

  • Köp en bur gjord av rostfritt stål, plast eller glas
  • Buren måste vara rymningssäker
  • Fri från skarpa hörn och andra tänkbara faror
  • Anpassa storleken efter antal djur
  • Komplettera buren med en bolåda, hyllplan, gnagmaterial, drickflaska eller vattenskål

Så inreder du en marsvinsbur

  • Marsvinsburen ska ha en hylla eller en bolåda med bomaterial
  • Välj ett mjukt och naturligt strömaterial som är dammfritt med hög uppsugningsförmåga samt mycket halm att boa i
  • Gör gömställen i buren exempelvis hus eller tunnlar där marsvinet kan gömma sig
  • Ordna en mat- och vattenplats

Kom ihåg att ge marsvinen lugn och ro den första tiden i sitt nya hem. Det kan ta tid att känna sig som hemma.

Bottenmaterial till marsvinsburen

Använd ett mjukt, dammfritt, naturligt bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga. Exempelvis alspån, kutterspån eller hampaströ.

Botten i buren ska ha ett underlag som suger upp fukt och som gör det mjukt. Underlaget ska vara tillräckligt tjockt (och rent) så att marsvinen inte trampar igenom det eller att underlaget far undan och de sedan ändå går på burbotten. Undvik att ha galler eller nätbotten.

Ett billigt och naturligt underlagsmaterial är tidningspapper i botten med ett tjockt lager hö eller halm på. Vissa marsvin trivs med en separat toalåda eller så lägger du ströet i den hörnan där marsvinet gör sina behov.

Bottenmaterial att undvika

Hyvelspån eller sågspån är mindre bra som bottenmaterial eftersom de dammar mycket, irriterar luftvägarna. Det kan också packa ihop sig vid hanens yttre könsorgan och orsaka hudinflammation.

Aktivering och berikning i marsvinsburen

Inred buren så att marsvinen har möjlighet att aktivera sig genom att gömma sig, gräva, springa i gångar, en låg hylla eller en hylla med ramp att spana ifrån, klättra och leka. Endast fantasin sätter gränser! Vanlig kartong kan bli ett hus, ett pappersrör kan bli en tunnel, färska grenar, kottar och andra naturmaterial kan bli utmärkta tuggleksaker. Aktivitetsleksaker i form av foder- och höbollar kan också vara bra alternativ.

Tänk på ventilationen

Använd inte akvarium eller en bur med solida väggar eftersom bristen på luftcirkulation leder till ökad förekomst av luftvägssjukdomar.

Skötsel och rengöring av marsvinsburen

Marsvinsburen ska rengöras dagligen. Byt bottenmaterial, städa bort avföring, gamla grönsaker och fuktigt hö. Rengör vattenflaskan eller vattenskålen, fyll på med färskt vatten och hö dagligen.

Sjukdomsproblem vid dålig hygien

Marsvin kan få olika sjukdomsproblem om hygienen i buren är för dålig. Vanliga symtom är rinnande ögon och näsa på grund av irriterande ämnen från urin i bottenmaterialet. Marsvin kan även få sår på trampdynorna på grund av kontakt med fuktigt irriterande bottenströ, platta eller hårda underlag.

Placeringen av marsvinsburen

Miljön runt marsvinets bur är också viktig. Eftersom marsvin är känsliga så trivs de bäst om de får bo på en lugn plats skyddade från direkt solljus och från kalla fuktiga områden. Marsvin trivs bäst på en torr plats med god ventilation. Drastiska förändringar i miljön ska undvikas, framför allt hög temperatur och hög luftfuktighet.

Sociala behov hos marsvin

Marsvin är flockdjur och väldigt sällskapliga, de måste enligt djurskyddslagen alltid vara minst två. Hanar och honor kan även bo tillsammans. Tänk på att kastrera dem så att det inte blir oönskade ungar. Nya hanar slåss ibland om de sätts ihop som vuxna och/eller med en hona. En kastrerad hane med flera honor brukar fungera bra.

Djurförsäkring

Vad kostar det att försäkra mitt djur?

Få minst40%rabatt