Magatoni innebär att kaninens magsäcksaktivitet har avstannat, att tarmrörelserna står stilla och att kaninen därmed inte bajsar. Kaninen får då ont i magen och vill vanligtvis inte äta, vilket gör att kaninen får en ännu långsammare tarmpassage. Många djurägare upplever det som att kaninen är förstoppad, men magatoni innebär att tarmmotoriken har upphört, vilket är ett mycket allvarligt tillstånd hos en kanin.
Varför drabbas kaninen av magatoni?
Kaniner ska mest äta hö för att säkerställa att mag- och tarmsystemet fungerar som det ska. Det är bäst om minst 80 % av kaninens mat är hö. Övrigt kan vara färskfoder, exempelvis det som finns på gräsmattan, örter, bladgrönsaker, morotsblast och grenar. Lite pellets kan kaniner få men tendensen är ofta att man ger mer än kaninen behöver. För en kanin som väger 2 kg är det lämpligt att ge ungefär 1/8 dl pellets. Äter kaninen sig mätt på pellets kommer den att äta mindre hö och det kan orsaka obalans i tarmarna samt att tänderna inte används tillräckligt mycket.
Tänk även på att undvika fröblandningar som är alldeles för feta, framförallt fröstänger. Även om det står att de inte innehåller tillsatt socker så innehåller de ofta något annat sött som till exempel honung. Kaningodis kan också vara ett problem. De bidrar inte till kaninens nyttiga utfodring och allt som gör kaninen mätt gör att den äter mindre hö. Kom ihåg att det går utmärkt att visa kärlek till kaninen på andra sätt än med mat.
Det är dock inte bara problem med utfodringen som kan orsaka att kaninen slutar äta. Vissa kaniner slutar äta på grund av stress, smärta, tandproblem eller för att de har ont i magen efter att ha knaprat på något olämpligt som en matta.
Möjliga symtom hos kanin med magatoni
- Förändringar i avföringen: mindre pluttar (mängd och/eller storlek) eller ingen avföring alls
- Nedsatt aptit
- Förändringar i beteendet: kaninen verkar hängig, ligger utsträckt, kryper ihop som en boll eller drar sig undan
- Tecken på smärta
- Dricker mer eller mindre
- Svullen eller hård buk
När ska jag kontakta veterinär?
Märker du att din kanin inte mår bra eller inte äter och bajsar som den ska bör du alltid kontakta din veterinär. Kaniner är extremt känsliga djur som snabbt kan bli sämre och utveckla andra, allvarligare tillstånd.
Så här behandlas en kanin med magatoni
Hos veterinären får du svara på en del frågor kring kaninens foder. Därefter undersöks kaninen noga och ibland behöver veterinären titta närmare på magen med hjälp av röntgen. Beroende på hur allvarligt tillståndet är och eventuell bakomliggande sjukdom kan det behövas fler undersökningar eller provtagningar innan det fastställs en diagnos.
Efter din veterinär har gjort en bedömning börjar behandlingen. Har din kanin slutat äta kan den behöva stödmatning. I veterinärkliniker och välsorterade djuraffärer går det att köpa särskild välling för sjuka kaniner. Ofta räcker det inte med stödmatning. Veterinären kommer att bedöma vilka andra behandlingar din kanin behöver. Det kan till exempel vara dropp, smärtstillande, mediciner som skyddar magsäcken eller mediciner som hjälper mag-tarmfunktionen att komma igång igen. Det kan ta mellan ett dygn och en vecka att få igång tarmmotoriken så det gäller att ha tålamod. Ibland har sjukdomen gått så långt att din kanin måste skrivas in för intensivvård på djursjukhus.
Så här förebygger du magproblem hos din kanin
Det bästa är såklart att se till att din kanin alltid har en glad mage som fungerar som den ska. Det löser du genom att ge din kanin en balanserad kost med fiberrikt hö och lite grönsaker. Friskt vatten måste alltid finnas tillgängligt i rikliga mängder. Vattenbehållare eller skål ska hållas rena och rostfria för att förhindra bakterier. Vattenskål är i de flesta fall att föredra då undersökningar har visat att kaniner dricker mer vatten ur skål än ur flaska samt att deras kroppshållningen är mer naturlig då än när de behöver böja nacken bakåt för att kunna dricka.
Eftersom stress kan orsaka att en kanin slutar äta är det viktigt att kaninerna lever ett så stressfritt liv som möjligt. Se till att miljön är optimalt så att djuren kan utöva sina naturliga beteenden, kaninerna ska kunna röra på sig och inte behöva bråka om resurser. Det betyder att det är viktigt hur du inreder kaninernas utrymme. Se till att alla har sina egna resurser som ingen av kaninerna kan vakta. Som resurs gäller till exempel hyllor att sitta på, gömställen, mat och vatten samt saker att sysselsätta sig med.
Det är också bra att regelbundet undersöka din kanins mage. Om din kanin verkar vara uppsvälld är det ofta ett tidigt tecken på att något inte står rätt till. Ju tidigare din kanin kan få hjälp desto snabbare blir det frisk igen.
Kom ihåg att kaniner är flyktdjur som döljer när de inte mår bra. En enkel möjlighet att hålla koll på kaninernas mående är att väga dem regelbundet som rutin. Du kommer att märka snabb om din kanin bara låtsas att äta och egentligen inte får tillräckligt med mat i sig och då är det dags att boka en tid hos veterinären.
Att en kanin slutar äta är ett allvarligt tecken på sjukdom men med snabb och korrekt vård finns det en bra chans att kaninen kommer att återhämta sig.