Överviktig häst

Hur vet jag om min häst är tjock?

Veterinären svarar:

Övervikt går ofta att både se och känna. Studera hästen kring buk och bröstkorg. Dra handen över hästens revben, du ska känna dem men inte se dem.  Du kan även väga din häst på våg eller med viktmåttband. Är du osäker rekommenderar jag dig att ta hjälp av exempelvis veterinär eller foderrådgivare.

Symtom

Förutom fysiskt synliga symtom på övervikt kan hästen bli tröttare och inte längre kunna prestera som vanligt.

Orsak

Det är vanligt att hästar går upp lite i vikt efter sommarbetet. I de allra flesta fall beror en hästs övervikt på för mycket mat eller för lite motion. Ofta i kombination med varandra. I några fall kan övervikten ha en bakomliggande sjukdom som orsak och då behöver en veterinär undersöka hästen. Hästar råkar ibland ut för ämnesomsättningssjukdomar som leder till ökad vikt och som i sin tur gör dem känsliga för att utveckla andra sjukdomar som exempelvis fång.

Vad kan jag göra själv?

Du kan själv göra något åt din hästs övervikt; kombinera mer motion med att ställa om foderstaten. Fundera på om hästen överhuvudtaget är i behov av någon sorts kraftfoder, den kan mycket troligt klara sig fint på enbart stråfoder i foderstaten. Kom ihåg att skynda långsamt, öka träningen sakta men säkert för att inte påfresta hästen för mycket för snabbt. Ta hjälp av en professionell foderrådgivare och/eller tränare om du känner att du behöver experthjälp.

För att hålla koll på hästens vikt kan du också mäta hästens omfång, både runt hals och bröstkorg. Du kan exempelvis mäta hästens bröstkorg med ett snöre och klippa av detta. Mät sedan med detta snöre upprepade gånger under några veckor för att se om hästen går upp eller ner i vikt.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Har du en kraftigt överviktigt häst eller en häst med bakomliggande sjukdom tycker jag att du ska rådgöra med din veterinär.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?