Artiklar om forskning

Ny forskning som ger hopp om friskare cocker spaniels

Ny forskning som ger hopp om friskare cocker spaniels

En ny SLU-ledd studie som utförts på 180 engelska cocker spaniels visar att låga taurinvärden förekommer hos många hundar, och att fodrets sammansättning kan vara en bidragande orsak till låga värden.

Veterinär undersöker häst.

Hästforskare hoppas på svar om EHV-1

I ett forskningsprojekt som fått bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning ska SLU-forskaren Susanna Sternberg Lewerin titta närmare på den allvarliga EHV-1-infektionen. Tillsammans med kollegor ska hon kartlägga förekomsten av viruset hos svenska och norska hästar – förhoppningen är att få fram svar som kan hjälpa hästnäringen inför framtida utbrott.

Häst longeras i grimma.

Ny forskning ska ge säkrare hältdiagnostik vid longering

Om en häst är halt är det en beprövad metod att longera hästen för att försöka utreda var hältan sitter. Men det böjda spåret är inte alltid till fördel – i stället kan det ge ett rörelsemönster som bäddar för feltolkning. Forskaren Emma Persson Sjödin får nu bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning för att förbättra hältdiagnostiken.

Forskaren Åsa Gelinder Viklund och hennes häst Alexzandro.

Forskningsprojekt för morgondagens hållbara hästar

En genomtänkt och ansvarsfull avel är grunden till morgondagens hållbara hästar. SLU-forskaren Åsa Gelinder Viklund är en av dem som i år fått bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning, för att i sitt projekt titta närmare på hur uppfödare kan förbättra aveln.

Nyfiket föl i hage med sin mamma.

Ny hästforskning 2024: Hållbar avel, EHV-1 och hältdiagnostik

Sedan 1938 stödjer Agria forskning om hästars hälsa, genom att avsätta en del av premieintäkten. Agria forskningsfonds bidrag till Stiftelsen Hästforskning blir i år två miljoner kronor – som långsiktigt ska främja förbättrad djurhälsa och hästvälfärd.

Forskaren och veterinären Marie Rhodin undersöker en häst.

Forskning: Är halta unghästar halta, eller inte?

Marie Rhodin, en av Sveriges främsta forskare inom ortopedi och klinisk biomekanik på häst, levererar det ena spännande forskningsresultatet efter det andra. Eftersom just hältor är den vanligaste diagnosen bland hästar stödjer Agria flera av projekten i samarbete med Stiftelsen Hästforskning. 

Hoven på en av fånghästarna i studien, samt porträttbild på professor Johan Bröjer.

Diabetesmedicin för människa ger hopp till hästar med fång

Snart sommar, sol och grönt gräs i hagen. Underbart, tycker alla utom de hästägare som oroar sig för fång. Men nu kan en forskargrupp vid SLU, med professor Johan Bröjer i spetsen, ha hittat lösningen på problemet. Ett läkemedel som används till människor med typ 2-diabetes fungerar nämligen också till hästar. Studien är finansierad av Stiftelsen Hästforskning som Agria årligen bidrar till.

Kollage: Till vänster en hov som mäts med durometer, till höger en travhäst på tävling.

Barfota ökar prestationen – men är inte för alla hästar

Tillsammans med ett forskarteam vid SLU valde professor Anna Jansson att fördjupa sig i hur prestationsförmågan hos travhästar påverkades av att tävla utan skor. Forskarna undersökte även vad som kännetecknar hoven när hästen kan gå barfota jämfört med när den behöver skos. Studien är finansierad av Stiftelsen Hästforskning, som Agria årligen bidrar till.

Katt undersöks för TR (FORL).

TR (FORL) – Tandresorption hos katt

TR (FORL) är en relativt vanlig tandsjukdom som kan drabba katter. TR betyder tandresorption och kallades tidigare för FORL - Feline Odontoclastic Resorptive Lesions. Här kan du läsa om vanliga symtom, diagnos och hur TR behandlas.

Sömn har stor inverkan på hundens välbefinnande

Tycker du att din hund sover bort sina dagar? Är det normalt att valpen sover 20 timmar per dag? Sömnbehovet är förstås individuellt, men varför kräver våra fyrbenta vänner så mycket vila? Forskaren Iida Niinikoski vid Helsingfors universitet har fördjupat sig i hundars sömn och berättar här om sina första resultat. Agria SKK forskningsfond har bidrag till forskningsprojektet.

1 / 8