Område: Lantbruk Om Nöt
Kreatur dödat av knottsvärmar
Efter en fuktig vår med mycket nederbörd har Agria fått in skadeanmälning från djurägare till kreatur som har avlidit efter knottangrepp. Det handlar om flera djur hemmahörande i Östergötland, men också om misstankar om knottbett som dödsorsak hos avlidna kreatur i Uppsala och på Gotland.
Ersätter kalvförlust utan avdrag för självrisk
Kalvarna och deras överlevnad är av stor vikt inom både mjölk- och köttproduktion. Agria vill göra det enklare för dig som kund att få ersättning för dina kalvar genom att vi, i våra besättningsförsäkringar, erbjuder ersättning för kalvförlust utan avdrag för självrisk.
Ekollon kan förgifta dina betesdjur
Ekollonens giftiga tannin kan förgifta ditt djur och ge det livshotande skador i njurarna, levern, magsäcken och tarmarna. Behandling av förgiftade djur är svårt – lär dig istället hur du får dina djur att undvika ekollonen.
Skenande kostnader för salmonellasmittade gårdar
Arbetet med att skydda svenska livsmedel landade i en rekordnota för salmonellasmittade gårdar med fjäderfä och nötdjur under förra året. Försäkringsersättningarna från Agria Djurförsäkring ökade med hela 91 procent jämfört med 2021.
Långlivade och hållbara kor tävlar på Elmia
Under Elmia Lantbruk presenterar Agria Djurförsäkring, tillsammans med Växa, SARA-klassen för fler hållbara kor – med exteriör som direkt påverkar kornas livslängd och ett sunt avelsarbete. Fredagen den 21 oktober 2022 bedöms de 13 korna och tre vinnare ska utses.
Stor variation i salmonellaskyddet för nötbesättningar - vilket skydd har du?
Om din besättning spärras på grund av salmonella så betalar Agrias försäkringar upp till 37% av det belopp som Jordbruksverket betalar. Men hur mycket Jordbruksverket betalar varierar och i värsta fall kan den statliga ersättningen utebli helt. Läs mer om ersättningen här nedan och hur du kan undvika smitta på din gård.
Att tänka på vid intag från betet
Hösten är här och vintern närmar sig och snart börjar det bli dags att ta in djuren från betet.Under sommaren när stallen är tomma passar många lantbrukare på att göra en årlig rengöring. Utöver det finns det ett par andra saker som kan vara bra att göra innan eller i samband med att djuren tas in på stall.
Inför Sveriges största Lantbruksmässa
Riksutställning för nötkreatur, får- och ankvallning samt showmanship; Sveriges största Lantbruksmässa, Elmia Lantbruk Djur & Inomgård bjuder på underhållning både för fackfolk och annan publik.