Område: Lantbruk Om Lantbruksdjur

Betande kor i grön hage.

Bör djuren vaccineras mot blåtunga?

I september förra året påvisades det första svenska fallen av blåtunga serotyp 3 (BTV3), sjukdomen sprider sig relativt kraftigt från södra Sverige – inte minst Skåne och Västkusten – och uppåt. Inför årets betessäsong är det därför viktigt att ha en genomtänkt vaccinationsstrategi för gårdens nötkreatur och får.

En vildsvinshona med tre ungar.

Hur skyddar vi grisarna från afrikansk svinpest?

Sedan september 2024 är Sverige friförklarat från afrikansk svinpest, efter ett års utbrott. Den smittsamma och dödliga virussjukdomen, som drabbar tamgrisar och vildsvin, är svår att bekämpa och med en växande vildsvinspopulation ökar också risken för smittspridning till tamgrisar.

Bild på Zero tillsammans med ägare och prisutdelare.

Zero av Ekered är Sveriges vackraste tjur

Sverige maffigaste tjur heter Zero av Ekered, han tog hem utmärkelsen SIRE på Elmia Lantbruk 2024. Zero vann även allmänhetens gillande i Agrias Facebookomröstning. Den dubbelvinnande Angustjuren är en trevlig herre med balanserade avelsvärden och prestationer – en riktigt segertjur!

Bilder på de fyra finalist-tjurarna.

Rösta på Sveriges vackraste elittjur 2024

Under Elmia Lantbruk den 16 oktober avgörs för sjätte gången vilken tjur som vinner SIRE-priset. I Agrias parallella omröstning kan du vara med och tippa segraren bland årets fyra finalister. Tippar du rätt vinnartjur har du chans att vinna en av fem praktiska weekendväskor från Agriashopen.

Får i hage.

Stånds kan orsaka förgiftning – så skyddar du djuren

Jordbruksverket får många frågor om stånds, framför allt från lantbrukare och hästägare i södra Sverige. Därför bjöd myndigheten i början på september in till ett informativt webinar om den giftiga växten, här sammanfattas experternas råd.

Kvigor vid foderbord.

Förebygg att korna drabbas av smitta och skador i höst

Inför hösten står rengöring av stallar, installning av djur, foderhygien och klövvård högt på många lantbrukares agenda. Agrias lantbruksveterinär Håkan Landin bjuder på säsongsanpassade påminnelser och råd.

Kor på led på väg ut i hagen.

Forskning om hur klövvård påverkar mjölkkors välfärd

Ökad djurvälfärd och en mer hållbar mjölkproduktion – det är vad som ligger bakom ett forskningsprojekt om hur olika slags klövvård påverkar nötkreaturs välbefinnande, som i år får bidrag från Agrias forskningsfond.

Kalv av rasen charolais på sommarbete.

Ersätter kalvförlust utan avdrag för självrisk

Kalvarna och deras överlevnad är av stor vikt inom både mjölk- och köttproduktion. Agria vill göra det enklare för dig som kund att få ersättning för dina kalvar genom att vi, i våra besättningsförsäkringar, erbjuder ersättning för kalvförlust utan avdrag för självrisk.

En flock mjölkkor på bete.

Ny forskning om djurvälfärd och klimatanpassning

Genom Stiftelsen Lantbruksforskning går Agria forskningsfond in med totalt 420 000 kronor till forskning om lantbrukets djur och grödor. Målet är att forskningsresultaten ska bidra till ökad djurvälfärd och nya vägar till ett mer klimatanpassat lantbruk.

Klassisk och afrikansk svinpest

Klassisk och afrikansk svinpest är två olika, och för grisar väldigt allvarliga, virussjukdomar. Båda bekämpas kraftfullt enligt EU:s och svensk lagstiftning.

1 / 3