Område: Lantbruk Om Gröda

Rätt tidpunkt för sådd kräver fingertoppskänsla
I början av våren funderar många lantbrukare på lämplig tidpunkt för att så respektive gröda, givetvis är valet beroende av geografi och jordmån. Här resonerar Agrias lantbruksexpert kring för- och nackdelar med olika strategier.

Förbättringar i Agrias lantbruksförsäkringar
Vid årsskiftet infördes en rad förbättringar i Agrias lantbruksförsäkringar - nu kan du få ersättning om det finns antibiotika i mjölken, och perioden för omsådd av gröda förlängs.

Forskning om mellangrödor för ett hållbart jordbruk
Klimatförändringarna ställer nya krav på jordbruket, och mildare samt blötare höstar ökar risken för näringsläckage från jordbruksmark. Ett nytt forskningsprojekt om hur mellangrödor kan användas för att skydda näringsämnen, och samtidigt öka lönsamheten och bördigheten i jordbruket, har fått bidrag från Agrias forskningsfond via Stiftelsen Lantbruksforskning.

Forskare får anslag för klimatanpassat odlingsprojekt
Ett nytt forskningsprojekt, med fokus på att utveckla klimatanpassade odlingssystem för en hållbar livsmedelsproduktion, har i år fått bidrag från Agrias forskningsfond via Stiftelsen Lantbruksforskning.

De ser fördelarna med ökad svensk baljväxtodling
Genom att samla in och identifiera vad som orsakar rotsjukdomar på baljväxterna vill Lars Persson och Mariann Wikström öka intresset bland svenska lantbrukare att odla baljväxter. Nu har de fått medel från Stiftelsen Lantbruksforskning, som Agrias forskningsfond samarbetar med, för att öka kunskapen och undersöka förutsättningar för framgångsrik baljväxtodling.

Tuff start för årets sockerbetor
Stora arealer sockerbetor såddes i Skåne, Blekinge och Halland under fina förhållanden under andra halvan av mars 2022. Men tyvärr fick stora delar betareal sås om på grund av skorpa eller igenslamning. Resultatet blir en rekordhög försäkringsersättning till drabbade lantbrukare.

Hagelskador satte stopp för över 3 000 ton raps
Förra året blev den tuffaste skadeperioden sedan 1997, med över 3 000 ton raps som beräknas ha gått förlorad på grund av hagelskador. Det var framför allt hagelskador under juli och augusti på odlingsarealer från Skåne till Mälardalen som slog hårt mot skörden. Det visar färsk statistik från Agria Djurförsäkring.

De skördar morötter året om: ”Vår topp är efter jul”
Många av Agrias grödaförsäkringskunder har morotsodling, men ingen annan i så stor skala som Pål och Helen Nilsson på Lyckås Gård i skånska Fjälkinge. De är nämligen marknadsledande i Sverige och ensamleverantörer åt Ica. Något som kräver både stort kunnande och genomtänkt logistik.

”Det går att odla quinoa och alla möjliga böntyper i Sverige”
Majoriteten av Agrias grödaförsäkringskunder odlar sådant vi är vana vid att se på svenska åkrar – som spannmål, potatis och oljeväxter. På gården Fagraslätt utanför Kristianstad har dock Katrin och Per Modig valt att specialisera sig på lite mer udda bönsorter, linser och quinoa. Allt odlas ekologiskt.

Torkan som satte spår
Odlingsåret som snart är till ända går till historien som året då klimatförändringarna konkretiserades för stora delar av Sveriges befolkning. Den livgivande solen blev motsatsen när regnen uteblev.