Område: Lantbruk Om Gris

En vildsvinshona med tre ungar.

Hur skyddar vi grisarna från afrikansk svinpest?

Sedan september 2024 är Sverige friförklarat från afrikansk svinpest, efter ett års utbrott. Den smittsamma och dödliga virussjukdomen, som drabbar tamgrisar och vildsvin, är svår att bekämpa och med en växande vildsvinspopulation ökar också risken för smittspridning till tamgrisar.

Klassisk och afrikansk svinpest

Klassisk och afrikansk svinpest är två olika, och för grisar väldigt allvarliga, virussjukdomar. Båda bekämpas kraftfullt enligt EU:s och svensk lagstiftning.

Kor i ladugård.

Skenande kostnader för salmonellasmittade gårdar

Arbetet med att skydda svenska livsmedel landade i en rekordnota för salmonellasmittade gårdar med fjäderfä och nötdjur under förra året. Försäkringsersättningarna från Agria Djurförsäkring ökade med hela 91 procent jämfört med 2021.

Ett kollage med en griskulting till vänster och ett porträtt av professor Magdalena Jacobson till höger.

Optimerade rengöringsrutiner – för friska och sunda grisar

I samarbete med Stiftelsen Lantbruksforskning stödjer Agrias forskningsfond projekt kring lantbruksdjurens hälsa och välfärd. Magdalena Jacobson är veterinär och professor i grismedicin vid SLU. Här beskriver hon sin studie om att förebygga smitta bland grisar, ett av 13 projekt som har tilldelats medel från stiftelsen i 2021 års utlysning.

Nytt forskningsprojekt hjälper grisar vid avvänjning

I samarbete med Stiftelsen Lantbruksforskning har Agria Djurförsäkring bidragit med forskningsmedel till projekt med start under 2021. Per Wallgren är professor och veterinär vid SVA och en av mottagarna av medel. Hans forskningsprojekt ska nu fördjupa sig i att hitta nya metoder för att avvänja grisar på ett mer miljövänligt sätt.

Lagom är bäst - det gäller även suggans hull

En frisk sugga som äter bra och som är i normalhull har mycket bättre förutsättningar att klara grisningen problemfritt än en fet eller en för tunn sugga.

Ingen MRSA hos svenska avelsgrisar

MRSA-bakterier, blir allt vanligare inom humansjukvården. Glädjande statistik visar nu att användningen av antibiotika inom djursjukvården, vilket påverkar förekomsten av den resistenta bakterien, gick ner 2011.