Vad behöver du göra vid en hagel- eller omsåddsskada?
Du måste anmäla skadan inom fyra dagar från att den inträffade, anmäler du skadan senare kan ersättningen reduceras. Du får inte så om eller skörda innan skadan är besiktigad, eller något annat överenskommits.
När det gäller hagelskador kan i vissa fall två besiktningar göras med någon eller några månaders mellanrum, för att se hur stor hagelskadan blivit när grödan fått tid att återhämta sig.
Vid besiktningen ska du ta med dig aktuell växtodlingsplan, så att besiktningspersonen får information om hur många hektar du odlar med vilka grödor. Glöm inte konto- eller bankgironummer för eventuell ersättning.
OBS! Bor du i Jönköpings län och har fått en hagel- eller omsåddsskada på din gröda? Då ska du kontakta Agria Djurförsäkring på 0775-88 88 88, så hjälper vi dig få kontakt med en besiktningsperson.
I övriga delar av landet ska du i första hand kontakta ditt länsförsäkringsbolag.
Kontaktuppgifter Länsförsäkringar
Din ersättning vid hagelskada
Grödor i grupp A, B och C ersätts med ett schablonpris som Agria fastställer inför varje grödasäsong. Grödor i grupp D, E och F ersätts med det pris du skulle fått vid försäljning av grödan efter avdrag för dina skördebundna kostnader.
Skadegräns
Hagelskadan måste överstiga 500 kronor per hektar för att ersättas.
Självrisk
Självrisken för grödor i grupp D och E är 30 procent av försäkringsersättningen. Grödor i grupp A, B, C och F har ingen självrisk.
Din ersättning vid omsåddsskada
Försäkringen ersätter kostnaden för den gröda som ursprungligen såddes. Ersättningen baseras på en genomsnittlig kostnad per hektar för varje gröda. Hektarersättningen fastställs av Agria.
Skadegräns
Omsåddsskadan måste överstiga 0,5 hektar per gröda för att ersättas.
Självrisk
Självrisken för morötter är 30 procent av försäkringsersättningen. Grödor i grupp A, B och C har ingen självrisk.