Våra försäkringar för lantbruksdjur och grödor
Nötförsäkring
Här kan du läsa mer om hur du kan försäkra din köttbesättning, mjölkbesättning och ditt särskilt värdefulla djur, samt vad vi erbjuder för tilläggsförsäkringar
Grödaförsäkring
Här kan du läsa mer om vår grödaförsäkring, som ger ekonomiskt skydd om grödan drabbas av hagelskador, om du blir tvungen att så om på våren eller hösten eller om du till exempel hittar salmonella i lagrad spannmål.
Grisförsäkring
Här kan du läsa mer om hur du som smågris- och/eller slaktgrisuppfödare kan försäkra din besättning, så att du får ersättning om grisar dör, skadas, helkasseras eller om du får ett smittutbrott.
Fjäderfäförsäkring
Här kan du läsa mer om vår försäkring för dig som är unghönsuppfödare, äggproducent, kyckling- eller kalkonuppfödare.
Får- och getförsäkring
Här kan du läsa mer om vår försäkring för dig med får- eller getproduktion, där du bland annat kan få ersättning om dina djur skulle dö eller bli så pass sjuka att de måste avlivas.
Hjortförsäkring
Här kan du läsa mer om vår besättningsförsäkring för dig som har hjortar i hägn, där du kan få ersättning om dina djur dör, skadas svårt, insjuknar eller försvinner.
Alpacka- och lamaförsäkring
Här kan du läsa mer om våra försäkringar för din alpacka eller lama, där vi erbjuder både livförsäkring och veterinärvårdsförsäkring.
Vanliga frågor och svar om lantbruk och grödaförsäkring
Djurantalet på försäkringsbrevet stämmer inte med det faktiska antalet i besättningen. Hur justerar jag?
Det djurantalet som står på ditt försäkringsbrev är det högsta antalet du har i din besättning under året. Har du fler djur än det som står angivet är du underförsäkrad. Kontakta ditt lokala länsbolag eller oss på Agria, så uppdaterar vi uppgifterna.
Det har haglat på min gröda. Hur anmäler jag skadan?
Kontakta ditt länsbolag inom fyra dagar från skadetillfället. En värderingsman kommer ut till dig och gör en bedömning av skadorna. Det är viktigt att du inte rör det skadade fältet innan du har haft kontakt med värderingsmannen.
Gäller tjurens försäkring under transport?
Försäkringen gäller om det är du själv som transporterar tjuren till eller ifrån svenskt djursjukhus, svensk djurutställning eller dina betesmarker. Vid andra tillfällen ska Agria kontaktas innan.
Hur mycket har jag i självrisk?
Uppgifter om hur stor din självrisk är hittar du på ditt försäkringsbrev och på Mitt Agria. Självrisken är en förvald procentandel av besättningens försäkringsvärde.
Vilka djur kan jag teckna veterinärvårdsförsäkring för?
I vår enskilda nötförsäkring ingår ersättning för veterinärvård. För enskild får, get, alpacka och lama kan du välja att teckna en separat veterinärvårdsförsäkring. Har du nötbesättning eller får-/getbesättning kan du teckna en tilläggsförsäkring för samtliga djur i besättningen.
Finns det någon mängdrabatt om jag har flera lantbruksdjur?
Du som har fler lantbruksdjur av samma art försäkrade hos oss kan teckna ett samlingsavtal och får då rabatt på försäkringarna. Djuren läggs ihop på ett gemensamt försäkringsbrev men varje djur är individuellt försäkrat, så att du kan välja olika försäkringar för varje individ.
- 3-5 djur ger 5 procent rabatt
- 6-11 djur ger 10 procent rabatt
- Tolv djur eller fler ger 15 procent rabatt
Hur stor blir min ersättning vid en salmonellaspärr?
Ersättning från din försäkring
För dig som har tecknat någon av försäkringarna Agria Mjölk Plus eller Agria Kött Plus har vi nu höjt Agrias ersättning vid salmonella till upp till 37 % av det belopp som Jordbruksverket betalar ut. Vi har inget ersättningstak och inte heller krav att man måste vara med i Smittsäkrad Besättning steg 2. Skyddsperioden för produktionsbortfall är nu utökad till 24 månader och för djurvärde och saneringskostnader har vi inga tidsmässiga begränsningar alls.
Ersättning från staten
Beroende på vilken typ av produktion som du bedriver samt om du är med i förebyggande smittskyddsprogram eller inte kan ersättningen för djurvärde, sanering och produktionsbortfall variera mellan 0 och 70 procent. Det är zoonoslagen som styr vilken ersättning du får från staten.
Viktigt!
Om du under rullande 12 månader (räknat bakåt från den dag besättningen blir spärrad) köpt in fler än 150 djur från fler än 5 besättningar så betalar staten ingen ersättning alls oavsett om du är med i Smittsäkrad besättning eller inte. För att inte stå utan skydd kan du då teckna en särskild salmonellaförsäkring hos oss.