Hur sprids blåtunga?

Virussjukdomen blåtunga sprids via svidknott och drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter.

Gäller försäkringen vid blåtunga?

Djur som drabbas och har en försäkring i Agria kommer att ersättas enligt gällande villkor med de självrisker och ekonomiska värden för djuren som valts. Försäkringarna skyddar som vanligt om djur dör eller blir så sjuka att de enligt veterinär måste avlivas.

Blåtunga är klassat som en epizootisjukdom kategori C

Blåtunga är numera klassat som en epizootisjukdom kategori C, vilket innebär att den inte kommer att bekämpas via Jordbruksverket. Jordbruksverket kommer inte besluta om spärrar och avlivningar, och följaktligen kommer inga statliga ersättningar att betalas ut för djur eller produktionsförluster som vid tidigare utbrott 2008.

Mjölkavbrottstillägg

Sjuka eller avlidna mjölkkor som har mjölkavbrottstillägg i sin Agria Mjölk-försäkring kan få ersättning för förlorad mjölkintäkt. En förutsättning är att produktionen minskat med minst 7 procent under 30 dagar. Det är möjligt att även efterskydd och flera perioder kan falla ut, men det bedöms från fall till fall.

Veterinärvårdsersättning

Veterinärvårdsersättning för foster, kalvar, lamm och killing kan bli aktuella, liksom destruktionsersättning. Även ofruktsamhetsdelarna för enskilt försäkrade kan vara aktuella. Veterinärvårdsersättning kan då ersätta enligt respektive villkor. Vid fall där så många djur dör eller avlivas inom 30 dagar att det motsvarar mer än försäkringens skadegräns dras ingen självrisk från ersättningen.

Värt att observera är att nya försäkringar för enskilda djur, lammtillägg och veterinärvårdstillägg har 20 dagars karens för sjukdom.