Eftersom nötkreatur idisslar och tuggar sitt foder flera gånger äter de slarvigt och utan att tugga särskilt noggrant första gången. Därför är det lätt att djuren får i sig skräp och annat tillsammans med gräs eller annat foder.

Utformningen av munhålan hos kon gör dessutom att intaget foder inte kan spottas ut. Ståltråd, spik eller aluminiumburkar är exempel på föremål som kan sväljas ner och hamna i kons förmage – nätmagen – och där framkalla en sjukdom som kallas vasst

Nätmagen ligger väldigt nära kons hjärta och vassa föremål som fastnar i magens slemhinna kan i värsta fall perforera magväggen, tränga in i hjärtsäcken och orsaka plötslig död.

Aluminiumburkar i grovfoder

För många som odlar vall intill trafikerade vägar finns ökad risk för att aluminiumburkar hamnar i grovfodret. Spikar och ståltråd, från till exempel inhägnaden, kan fångas upp av magneter på vallmaskinen. Men aluminiumburkarna fastnar inte då de inte är magnetiska.

Om en ko får i sig något magnetiskt vasst kan detta behandlas genom att en magnet läggs in i kons mage. Om behandlingen utförs i tid – innan det vassa föremålet hunnit orsaka för stor skada – är prognosen oftast god. Detta fungerar dock inte på aluminiumburkar.

Vädjar till allmänheten

För mjölkbonden Maria Johansson, som har sitt lantbruk på Svalgården utanför Odensbacken, är nedskräpningen ett återkommande problem som de ser varje sommar.

– Oftast får vi bekymmer med skräp som slängs längs vägarna, framför allt aluminiumburkar. Vi som lantbrukare vädjar till allmänheten att plocka upp efter sig och att inte skräpa ner.   

– Det korna får in i munnen har de ingen förmåga att spotta ut eller sortera bort. Vilket gör att de får i sig plåtburksbitar och annat, de riskerar att få magsår och att i värsta fall dö av det.

– Vi snittar också gräset när vi tar det till vinterfoder. Då kan det bli små, små plåtbitar som korna blir jättesjuka av.

Symtom på att djuret har fått i sig något vasst

  • Låg feber, upp till 39 grader.
  • Ligger inte lika mycket som vanligt.
  • Skjuter rygg när det står upp (kutryggig).
  • Nedsatt aptit och plötsligt minskad mjölkproduktion.
  • Kon stönar under idisslingen när nätmagen dras ihop.
Tänk på! Oavsett om du själv har djur eller inte – släng inte sopor i naturen. Även plastpåsar och andra mjuka föremål kan skada djuren.