I Sverige har vildsvinspopulationen ökat kraftigt de senaste 20 åren, det beräknas nu finnas cirka 300 000 i landet. Vildsvinen finns främst längs östkusten och i Skåne där de också överlappar med områden med många tamgrisar. Klimatförändringar kan göra att vildsvinen även sprider sig längre norrut.

Fler vildsvin i landet gör att de kommer allt närmare grisgårdar, vilket innebär en förhöjd risk för smitta. Linda Ernholm, veterinär och epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), jobbar med allvarliga smittsamma sjukdomar och har under de senaste åren tittat närmare på vilka nya risker som finns för Sveriges tamgrisar.

Projektet, som gått under namnet ”Vildsvin inpå knuten”, kom till för att skydda tamgrisar från smittor från vildsvin. För att kunna göra det behövde man förstå hur kontakten mellan de två populationerna ser ut och vad det finns för smittor – det har i projektet främst handlat om afrikansk svinpest men även salmonella.

Kameraövervakning på gårdar

– Enkäter och kamerastudier har visat att många grisbönder har sett vildsvin nära sina gårdar, och att vildsvinen ofta söker efter foder. Det är därför viktigt att ha god foderhygien och väl fungerande biosäkerhetsrutiner, så att inte vildsvinen lockas till gården, konstaterar Linda Ernholm. 

Det finns idag inget fungerande vaccin mot afrikansk svinpest, fokus ligger därför på biosäkerhet och övervakning för att skydda svenska grisar. Sedan 2014 finns smittan, som kan färdas långa sträckor via blod och köttprodukter som inte är ordentligt behandlade, i Europa.

Får en grisgård in smittan leder det till att alla grisar i besättningen avlivas. Det blir också stora konsekvenser för handeln och restriktioner för transporter.

Rapportera döda vildsvin

För att tidigt upptäcka en eventuell ny introduktion av afrikansk svinpest till vildsvin är det viktigt att rapportera eventuella döda vildsvin i omgivningen till myndigheterna via rapporteravilt.sva.se.

– Rapporteringen är en förutsättning för att snabbt upptäcka en ny introduktion och möjliggöra bekämpning av eventuella utbrott av afrikansk svinpest hos vildsvin. En god viltövervakning och samarbete med jägare är avgörande för detta, säger Linda Ernholm.

Läs mer om avhandlingen ”Vildsvin inpå knuten”