Enligt Håkan Landin kan kor med fördel gå ute en bra bit in på hösten så länge det finns bete eller de stödutfodras, samt har fri tillgång till friskt vatten.
– Men kontrollera hullet dagligen så att de inte har börjat falla ur, det gäller inte minst ungdjuren. Ofta minskar näringsinnehållet i gräset ganska drastiskt i slutet av säsongen, säger han.
God klövvård förebygger hälta
När de ska stallas in är det viktigt att se över klövarna på korna. För att de ska må bra inne på lösdriften behöver eventuella snedslitningar och belastningsfel justeras.
– Du bör kontrollera fötterna och klövvårda djuren minst två till tre gånger per år. Ser du då att en ko eller tjur redan har rätt belastningsvinklar, går korrekt på sin bärrand och har slitit klövarna lagom mycket, då behöver den kanske inte verkas. Men sådant som långa tår och häl- eller sultryck ska åtgärdas, poängterar Håkan Landin.
Hygienen är givetvis viktig under klövvården. Rengör ordentligt, ta friska kvigor först och eventuella djur med klövproblem sist. Genom koll på klövhälsan kan smärtsamma skador som klövsulesår och klövbölder förebyggas, vilket är viktigt för djurens välfärd.
– Dessutom kan du förebygga och upptäcka smittsamma infektioner som klövspaltsinflammation och digital dermatit. Om du påträffar infektioner, rådgör med veterinär om klövbad och andra åtgärder, säger Håkan Landin och fortsätter:
– Bakterierna som orsakar klövspaltsinflammation finns naturligt i djurens närmiljö, men de kan inte infektera en hel och frisk hornyta. De behöver små sprickor eller sår i klövarna för att kunna tränga in och växa till.
Rutiner för att slussa in kalvar
För lantbrukare som köper in kalvar är det viktigt att förebygga att få in Mycoplasma bovis på gården, en bakterie som orsakar både djurlidande och kostnader.
– Avgörande är att ha koll på från vilka gårdar kalvarna kommer, försöka undvika att blanda från många håll och att aldrig slussa in dem i för stora grupper eller med för stort åldersspann. Helst ska det inte gå fler än 5–6 kalvar ihop och åldersspridningen bör vara max tre veckor, menar Håkan Landin.
Det är också en fördel om kalvarna har fått en första vaccindos mot RS-virus innan de anländer till gården.
– Den bakteriella infektionen är ofta sekundär till en virusinfektion, med till exempel RS-virus, som tagit ner kalvens immunförsvar. Så RS-vaccinet har en indirekt effekt även på Mycoplasma bovis, förklarar han.
Hygientänkandet på gården är en avgörande faktor för att skydda kalvarna mot smittsamma sjukdomar.
– De ska ha det torrt och rent, du ska själv kunna lägga dig i boxen hos kalvarna utan att bli blöt eller smutsig.
Rengöring och foderhygien
Många ser till att utföra sin årliga storrengöring och desinfektion av djurstallarna i slutet av betessäsongen. Håkan Landin påpekar att det är den mekaniska rengöringen, alltså att högtryckstvätta och skrubba alla utrymmen, som är allra viktigast för att avlägsna eventuella smittämnen.
En annan viktig faktor är att alla fodersilos är ordentligt rengjorda innan de fylls på och att vatten och foder håller fullgod hygienisk kvalitet.
– Släng alltid gammalt foder som djuren har lämnat, vänta inte på att det ska bli uppätet. Då trampas det bara ner och riskerar att kontamineras av smittämnen i jord och gödsel. Daglig rengöring av foderbordet är ett måste, avslutar Håkan Landin.
Sjukvårdsrådgivning för djur dygnet runt
Om du känner oro för dina djurs hälsa ingår sjukvårds- och veterinärrådgivning dygnet runt i djurförsäkringen. Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning i Agria-appen eller ring 0775-88 88 88. En av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare kan då boka in dig på ett digitalt besök hos en lantbrukskunnig veterinär.
15 % på parasitkontroll med kollamasken
Just nu får du som kund hos Agria 15 procents rabatt på produkterna kollamasken. Provtagningskit finns för nötkreatur, får & get, smådjur, häst och kameldjur. Logga in på Mitt Agria för att hämta din rabattkod.