Hur skyddar vi grisarna från afrikansk svinpest?
Sedan september 2024 är Sverige friförklarat från afrikansk svinpest, efter ett års utbrott. Den smittsamma och dödliga virussjukdomen, som drabbar tamgrisar och vildsvin, är svår att bekämpa och med en växande vildsvinspopulation ökar också risken för smittspridning till tamgrisar.
Så här gäller försäkringen vid blåtunga
Virussjukdomen blåtunga har påvisats i Sverige, den sprids via svidknott och drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter. Här kan du läsa om hur försäkringen gäller.
Förebygg att korna drabbas av smitta och skador i höst
Inför hösten står rengöring av stallar, installning av djur, foderhygien och klövvård högt på många lantbrukares agenda. Agrias lantbruksveterinär Håkan Landin bjuder på säsongsanpassade påminnelser och råd.
Nötkreatur skadas av nedskräpning
Så här års går många av Sveriges nötkreatur på bete. En av riskerna när djuren betar är att de får i sig något olämpligt som finns i markerna eller i gräset. För att undvika att djuren skadas finns det vissa åtgärder som du kan ta till.
Kreatur dödat av knottsvärmar
Efter en fuktig vår med mycket nederbörd har Agria fått in skadeanmälning från djurägare till kreatur som har avlidit efter knottangrepp. Det handlar om flera djur hemmahörande i Östergötland, men också om misstankar om knottbett som dödsorsak hos avlidna kreatur i Uppsala och på Gotland.
Sommarsjuka – ett ovälkommet vårtecken
Varje vår och sommar vaknar fästingarna och gör sig påminda. Kor och får kan drabbas av den fästingöverförda sjukdomen babesios eller piroplasmos, i folkmun även kallad sommarsjuka.
Se upp för afrikansk svinpest vid införsel av grovfoder
Vid svår torka, eller foderbrist av andra skäl, händer det att lantbrukare och hästägare vänder sig utomlands för köp av grovfoder eller halm. Det ökar dock risken för att få in den mycket smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest.
Klassisk och afrikansk svinpest
Klassisk och afrikansk svinpest är två olika, och för grisar väldigt allvarliga, virussjukdomar. Båda bekämpas kraftfullt enligt EU:s och svensk lagstiftning.
Förebygg svinpest – ett hot mot svenska grisar
Mycket hög feber, kramper och förlamningar. Symtomen på svinpest är oerhört allvarliga och virussjukdomen har mycket hög dödlighet. Ett bra smittskydd kan skydda dina djur mot smittan som hotar hela den svenska grisproduktionen.
Ekollon kan förgifta dina betesdjur
Ekollonens giftiga tannin kan förgifta ditt djur och ge det livshotande skador i njurarna, levern, magsäcken och tarmarna. Behandling av förgiftade djur är svårt – lär dig istället hur du får dina djur att undvika ekollonen.