SLU-forskaren Mårten Hetta (bilden) ska i sitt forskningsprojekt undersöka multifunktionellt utnyttjande av vår- och vinterannuella grödor för bete, ensilage och spannmål. Förhoppningen är att genom att utnyttja växternas naturliga egenskaper uppnå högre odlingssäkerhet och lägre miljöpåverkan, samt säkra en god foderkvalitet.Porträttbild på forskaren Mårten Hetta, SLU.

– Med de ökande kraven på klimatanpassning inom växtodlingen står lantbrukare inför utmaningar som torka, omfattande regn och varierande övervintring. Ett intressant koncept för att möta dessa utmaningar är ett system* som kombinerar vår- och vinterannuella grödor i växtföljden för att producera både grovfoder och spannmål, säger Mårten Hetta, forskare vid institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd på SLU.

Alternativa kombinationer av grödor

I projektet kommer alternativa kombinationer av grödor, såsom höstråg och rajgräs, att testas under olika förutsättningar i Skåne, Västergötland, Uppland och Västerbotten. Målet är att få fram resultat som minskar odlingsrisken för mjölk- och köttproducenter och samtidigt minskar klimat- och miljöpåverkan.

För de grödakombinationer som visar bäst resultat i respektive region planeras framtida betes- och utfodringsförsök.

– Den stora utmaningen i ett sådant här projekt, som pågår på flera olika platser i Sverige, är odlingstekniken och svårigheterna att följa grödorna i vardagen. Projektet har dock en god geografisk spridning med kompetenta medsökande i alla hörn av Sverige. Vi kommer att lära oss jättemycket, konstaterar Mårten Hetta.

*Dual Purpose Cropping Systems, DCPS

Om Agrias forskningsfond