Ersätter kalvförlust utan avdrag för självrisk
Kalvarna och deras överlevnad är av stor vikt inom både mjölk- och köttproduktion. Agria vill göra det enklare för dig som kund att få ersättning för dina kalvar genom att vi, i våra besättningsförsäkringar, erbjuder ersättning för kalvförlust utan avdrag för självrisk.
De ser fördelarna med ökad svensk baljväxtodling
Genom att samla in och identifiera vad som orsakar rotsjukdomar på baljväxterna vill Lars Persson och Mariann Wikström öka intresset bland svenska lantbrukare att odla baljväxter. Nu har de fått medel från Stiftelsen Lantbruksforskning, som Agrias forskningsfond samarbetar med, för att öka kunskapen och undersöka förutsättningar för framgångsrik baljväxtodling.
Tonvis av livsmedel gick förlorat efter hagelskurar
Över 5 300 ton livsmedel nådde aldrig fram till konsumenterna på grund av hagelskador under 2022. Värst drabbade är lantbrukare i Skåne och området runt Falköping. För Agrias del landade den totala summan utbetalda skadekostnader för hagelskador och omsådd på samma nivå som rekordåret 2021. ”Det vi trodde var rekord då verkar vara det nya normala nu”, säger Rasmus Troedson, lantbruksexpert på Agria.
Skenande kostnader för salmonellasmittade gårdar
Arbetet med att skydda svenska livsmedel landade i en rekordnota för salmonellasmittade gårdar med fjäderfä och nötdjur under förra året. Försäkringsersättningarna från Agria Djurförsäkring ökade med hela 91 procent jämfört med 2021.
Hagelskador satte stopp för över 3 000 ton raps
Förra året blev den tuffaste skadeperioden sedan 1997, med över 3 000 ton raps som beräknas ha gått förlorad på grund av hagelskador. Det var framför allt hagelskador under juli och augusti på odlingsarealer från Skåne till Mälardalen som slog hårt mot skörden. Det visar färsk statistik från Agria Djurförsäkring.
Nytt forskningsprojekt hjälper grisar vid avvänjning
I samarbete med Stiftelsen Lantbruksforskning har Agria Djurförsäkring bidragit med forskningsmedel till projekt med start under 2021. Per Wallgren är professor och veterinär vid SVA och en av mottagarna av medel. Hans forskningsprojekt ska nu fördjupa sig i att hitta nya metoder för att avvänja grisar på ett mer miljövänligt sätt.
Rätt golvval och klövvård för friskare djur och bättre ekonomi
Forskare vid SLU studerar kornas rörelsemönster och belastning på klövarna för att kunna ge bättre råd anpassade till dagens teknologi i mjölkproduktionen.
Stor variation i salmonellaskyddet för nötbesättningar - vilket skydd har du?
Om din besättning spärras på grund av salmonella så betalar Agrias försäkringar upp till 37% av det belopp som Jordbruksverket betalar. Men hur mycket Jordbruksverket betalar varierar och i värsta fall kan den statliga ersättningen utebli helt. Läs mer om ersättningen här nedan och hur du kan undvika smitta på din gård.
Forskning pågår om mycoplasma
De senaste åren har antalet fall av mycoplasma bovis hos nötkreatur ökat i Sverige – något som har gjort att forskare nu tittar närmare på den svårbehandlade sjukdomen.
Lyckas i nytt klimat med vattenförsörjning, markvård och en dos experimentlust
Hur kommer klimatförändingen att påverka våra odlingsrutiner och val av grödor? Agrias paneldiskussion under Borgeby fältdagar satte grödor och marknadens efterfrågan i fokus.