Lantbruksartiklar

Kor på led på väg ut i hagen.

Forskning om hur klövvård påverkar mjölkkors välfärd

Ökad djurvälfärd och en mer hållbar mjölkproduktion – det är vad som ligger bakom ett forskningsprojekt om hur olika slags klövvård påverkar nötkreaturs välbefinnande, som i år får bidrag från Agrias forskningsfond.

Nötkreatur skadas av nedskräpning

Så här års går många av Sveriges nötkreatur på bete. En av riskerna när djuren betar är att de får i sig något olämpligt som finns i markerna eller i gräset. För att undvika att djuren skadas finns det vissa åtgärder som du kan ta till.

Vit ko på skogsbete.

Kreatur dödat av knottsvärmar

Efter en fuktig vår med mycket nederbörd har Agria fått in skadeanmälning från djurägare till kreatur som har avlidit efter knottangrepp. Det handlar om flera djur hemmahörande i Östergötland, men också om misstankar om knottbett som dödsorsak hos avlidna kreatur i Uppsala och på Gotland.

Tre kalvar på sommarbete.

Sommarsjuka – ett ovälkommet vårtecken

Varje vår och sommar vaknar fästingarna och gör sig påminda. Kor och får kan drabbas av den fästingöverförda sjukdomen babesios eller piroplasmos, i folkmun även kallad sommarsjuka.

Kalv av rasen charolais på sommarbete.

Ersätter kalvförlust utan avdrag för självrisk

Kalvarna och deras överlevnad är av stor vikt inom både mjölk- och köttproduktion. Agria vill göra det enklare för dig som kund att få ersättning för dina kalvar genom att vi, i våra besättningsförsäkringar, erbjuder ersättning för kalvförlust utan avdrag för självrisk.

En flock mjölkkor på bete.

Ny forskning om djurvälfärd och klimatanpassning

Genom Stiftelsen Lantbruksforskning går Agria forskningsfond in med totalt 420 000 kronor till forskning om lantbrukets djur och grödor. Målet är att forskningsresultaten ska bidra till ökad djurvälfärd och nya vägar till ett mer klimatanpassat lantbruk.

Mjölkkor i hage.

Agria inför skydd vid lukt- och smakfel i mjölk

Från den 1 januari 2024 förbättras Agrias tilläggsförsäkring Mjölkavbrott. Detta med ett skydd om du inte får leverera mjölk till mejeriet på grund av lukt- och/eller smakfel på mjölken. Skyddet gäller för olika typer av lukt- och smakfel som till exempel fodersmak, blåbärssmak eller metallsmak.

Storbalar på åker där det har skördats halm.

Se upp för afrikansk svinpest vid införsel av grovfoder

Vid svår torka, eller foderbrist av andra skäl, händer det att lantbrukare och hästägare vänder sig utomlands för köp av grovfoder eller halm. Det ökar dock risken för att få in den mycket smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest.

Klassisk och afrikansk svinpest

Klassisk och afrikansk svinpest är två olika, och för grisar väldigt allvarliga, virussjukdomar. Båda bekämpas kraftfullt enligt EU:s och svensk lagstiftning.

Vildsvin är en betydande smittkälla för svinpest.

Förebygg svinpest – ett hot mot svenska grisar

Mycket hög feber, kramper och förlamningar. Symtomen på svinpest är oerhört allvarliga och virussjukdomen har mycket hög dödlighet. Ett bra smittskydd kan skydda dina djur mot smittan som hotar hela den svenska grisproduktionen.

1 / 12