Område: Katt Om Beteende

Katt smyger på ett berg.
Kattens olika beteenden är bra att känna till. Varför beter sig katten som den gör? Vad betyder det när katten jamar, spinner eller har ett revirbeteende? Här ger vi dig information om vad kattens beteenden innebär och hur du tränar din katt att anamma önskvärda beteenden. Trevlig läsning!

Din katt behöver inte en ny kattkompis – den behöver mer av dig!

Kattens bästa vän är du – inte en annan katt

Många, som har en katt hemma, får ofta höra att man måste skaffa en katt till för att ens katt behöver en kattkompis. Detta stämmer dock sällan, en katt klarar sig mycket bra själv. Men det är ändå många som skaffar en katt till, eller flera katter samtidigt, av olika anledningar och här ger kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt dig råd kring saker att tänka på.

Katten spinner oftast för att katten är nöjd och belåten.

Varför spinner katten?

Katten spinner oftast för att katten är nöjd och belåten. Här förklarar kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt varför katten spinner.

Så introducerar du en ny katt

Så introducerar du en ny katt

Ska du utöka familjen med en till katt? Då är det är viktigt att tänka på hur du introducerar katterna för varandra om du vill behålla en god kattsämja hemma. 

När en katt trampar i ditt knä, utför den ett beteende som den återanvänder från sin tid som kattunge.

Varför trampar och juckar katten?

Genom att förstå varför din katt trampar och juckar, kan du bättre hantera beteendet och stärka bandet mellan dig och din katt. Här berättar kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt om orsakerna till att katten trampar och juckar.

Att katten rullar över på rygg är kattens sätt att visa att den vill ha en vänskaplig relation och stärka banden inom den sociala gruppen

Varför rullar katten över på rygg när den ser sin ägare?

Rullar din katt över på rygg och visar magen när den ser dig? Här förklarar kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt varför katten gör så.

Alla katter bör ha tillgång till ett klösträd hemma

Så får du katten att sluta klösa på möbler

Klöser din katt på möblerna? Här ger kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt dig tips på hur du får katten att sluta klösa på möbler.

Första tiden med din kattunge

Första tiden med din kattunge

Glädjen är stor när man får hem en liten go kattunge och vardagen förändras snabbt. Här får du tips och råd från vår beteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt om första tiden med din kattunge. Men hur tar du hand om din kattunge på bästa sätt? Hur uppfostrar du en trygg katt som gillar att umgås?

Katter och deras lärande

Katter är kanske inte de mest ivriga studenterna, men de lär sig dagligen - kanske bara inte det vi helst vill. Här ger kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt dig tips på hur du kan motivera din katt och hur du agerar god lärare till din katt.

Sovande kattunge i hemmiljö.

Så skapar du en trivsam hemmiljö för katten

Det är mycket man kan göra i kattens hemmiljö för att undvika olika beteendeproblem. Här ger kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt dig tips på vad du ska tänka på när det gäller aktivering, mat, vatten, klösmöjligheter och sovplatser.

Katt som bits är ett beteendeproblem.

Vanliga beteendeproblem hos katt

Om en katt avviker från sitt normala beteende kan det bero på många olika saker. Det är viktigt att alltid först och främst hitta den bakomliggande orsaken till beteendeförändringen som kan vara både fysisk och psykisk eller en kombination.

1 / 5