Orsaker till att din katt är överviktig
Orsaken till att katter blir överviktiga är i de allra flesta fall av samma anledning som för oss människor: för mycket mat i kombination med för lite aktivitet och motion. För mycket mat i matskålen i kombination med ett alltför stillasittande liv gör att katten kan lägga på sig i snabb takt. Det är också vanligt att katter går upp i vikt efter kastration.
Hur vet jag om min katt är överviktig?
På en katt som inte är överviktig ska du lätt kunna känna revbenen när du stryker handen över dem. Måste du trycka för att känna revbenen är katten kraftigt överviktig. När du tittar på katten ovanifrån ska du också kunna se midjan.
- Underviktig katt: Revbenen syns tydligt och katten har en uppdragen midja med nästan inget fett. Du kan även känna och se avsaknaden av fett och muskulatur över skalle, ryggrad och bäcken
- Normal vikt: Du känner kattens revben och katten har en tydlig midja, lagom med fett över revben och svansrot.
- Övervikt: Svårighet att känna revbenen på grund av fett, buklinjen är rundad. Katten har tydliga fettdepåer över länd och svansrot.
- Kraftig övervikt: Revbenen går inte att känna, katten är markant rund med hängande buklinje. Katten har mycket fett över bröst, rygg, hals och svansrot.
Om du känner dig osäker på om din katt är för tjock kan du kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning för att få rådgivning och en första bedömning.
Så kan du hjälpa en överviktig katt
Att hjälpa sin katt att gå ned i vikt är att göra den en stor tjänst. Din veterinär kan också hjälpa dig att upprätta ett speciellt viktminskningsprogram. Glöm dock aldrig att bantning tar tid och att tålamod är den viktigaste egenskapen för ett bestående resultat. Om du misstänker att kattens övervikt på något sätt är förknippad med sjukdom eller smärta bör du ta kontakt med veterinär innan du börjar bantningen.
Rätt foder ger långsiktiga resultat
Att enbart dra in på godis och minska på det vanliga fodret kan hjälpa om katten bara är lite överviktig. Ett tips är att dagligen väga fodermängden du ger till katten för att få koll på hur mycket mat du ger till katten. Du kan även prova att byta ut lite torrfoder mot blötmat som innehåller mer vatten och därför kan mätta mer. Ett annat alternativ kan vara att prova att ge ett mer proteinrikt foder som innehåller mindre mängd kolhydrater.
Handlar det om en större viktminskning är det bäst att byta till ett anpassat foder. Det finns många olika bantningsfoder du kan köpa hos veterinär. Undvik om möjligt att ge matrester till din katt och ge mindre mängd godis.
Ändra utfodringsstrategi
Att hjälpa en överviktig katt att gå ner i vikt kan vara en utmaning, men en effektiv metod är att ändra utfodringsstrategin så att katten får arbeta för sin mat. Du kan exempelvis få din katt att arbeta för sin mat genom att gömma små mängder mat på olika platser i hemmet, använda aktivitetsleksaker som gör att katten måste tänka för att få tag på maten, sprida ut torrfoderkulor över en yta eller kasta dem så att katten får jaga efter dem. Dessa tekniker inte bara stimulerar kattens naturliga jaktinstinkter, utan hjälper också till att öka deras fysiska aktivitet, vilket är avgörande för viktminskning.
Aktivera och motionera med katten
Planera in daglig tid för att aktivera din katt med lek, ge den aktivering/jaktliknande möjligheter vid utfodring, gosa med den när den önskar det och ge den möjligheter till aktivering på egen hand. Exempelvis genom en nätad balkong, leksaker som kan finnas framme, att ta in saker att utforska utifrån, platser högt upp i hemmet och fönsterplatser för att kunna ligga och spana, möjlighet att gå ut och möjligheter till jakt med mera. Om du har en innekatt kan en promenad i koppel vara ett bra sätt att ge katten mer rörelse.
Väg katten veckovis och anteckna vikten
Om du väger din katt regelbundet märker du om din katts vikt ändras. På så sätt vet du också om kattens fodermängd behöver justeras. Foderförpackningar brukar ha en rekommendation om hur mycket mat olika typer av katter ska äta. Men mängden kan behöva justeras utifrån just din katts behov.
Hälsorisker för en överviktig katt
En överviktig katt löper risk att drabbas av allvarliga sjukdomar som i förlängningen kan leda till en kortare livslängd. Diabetes och sjukdomar i leder är bara några exempel. En överviktig katt kan också få problem med huden eftersom det blir svårt för den att tvätta sig ordentligt.
Övervikt är den största enskilda riskfaktorn för diabetes
Ofta är det medelålders till äldre katter som får diabetes. Den typiska diabetespatienten hos veterinären är en överviktig kastrerad hankatt. Anledningarna är att katterna och vi delar livsstil i våra hem – vi äter för mycket i förhållande till fysisk aktivitet.