Borsta katten

Du måste borsta din katt regelbundet om den får problem med hårbollar (en hårboll kan hindra matsmältningen) eller tovor. När du borstar kattens päls kan du även passa på att kontrollera den för fästingar eller andra parasiter.

Försök att successivt vänja din katt vid att borstningen är positiv genom att börja öva innan den får problem. Det kommer t.ex. vara jobbigare för katten att bli borstad om den redan har fått tovor.

Börja gärna att vänja din katt vid borstningen genom att successivt gå över från att klappa till att kamma/borsta lite i taget/korta stunder. Se också till att din katt förknippar borstningen med något positivt som godis, lek eller kel.

Fler tips för en glänsande päls!


  • För att få pälsen slät och glänsande efter borstningen, avsluta med att stryka den med en bit sämskskinn som du virat runt handen.
  • En kattborste ska helst vara tillverkad av riktig borst. Nylonborstar har den olägenheten att de laddar pälsen med statisk elektricitet.
  • Använd inte heller en stålkam med vassa kanter, köp en med rundade kanter.

Bada katten

Ibland är det nödvändigt att bada en katt. En åtgärd som i regel väcker motstånd. För att ta itu med det här problemet måste man vara väl förtrogen med sin katt. Om du håller katten med en lugn och fast hand och tar det lugnt, kan du lyckas bra.

En medhjälpare som kan assistera kan också underlätta proceduren. Ett kattschampo placeras intill en rymlig balja, handfat, diskho eller badkar med fem centimeter vatten, med en temperatur på 37-38 grader. Det bör inte vara kallare eftersom kattens kroppstemperatur är högre än vår. Fukta pälsen och följ bruksanvisningen på flaskan. Skölj noga.

Läs också: Pälsen avgör om katten ska badas

Min katt gillar inte att bada?

Alla katter gillar självklart inte att bada, men det är generellt heller inget måste att bada katter, då de för det mesta brukar sköta sin päls bra själva.

Om de behöver bada men inte är så smutsiga kan det ibland räcka med så kallade mousser eller “torrschampon” som inte behöver sköljas ur. Se dock till att det är anpassat för katter och torkas/borstas ur ordentligt ur pälsen enligt instruktion på förpackningen då de kommer att få i sig partiklar av schampot när de sedan själva slickar sin päls. Katter har generellt känsliga luftvägar och bör inte få i sig damm och andra partiklar i onödan.

Torkning

Efter badet torkar du katten så mycket du kan, gärna med varma handdukar. Se också till att katten får hållas på en varm och dragfri plats tills dess att pälsen är fullständigt torr.

Pälsen säger mycket om kattens hälsa

Ta för vana att alltid kolla igenom din katts päls och tassar. Du bygger förtroende och skapar ett band till katten genom att klappa och umgås med den. Dessutom kan du tidigt upptäcka om något avviker från det normala. Börjar pälsen se väldigt matt ut? Är den mjällig eller ser du några kala fläckar? Stress, näringsbrist och parasiter kan bland annat ligga bakom problemen.

Läs också: Vanliga problem med kattens päls 

Misstänker du att din katt mår dåligt?

  • Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning, dygnet runt. Läs mer här
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agriaappen eller hos en klinik
  • Vårt mål är att din katt ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.