Rutiner och hemmiljö
Rutiner är avgörande för äldre katter som ofta ogillar förändringar i sin miljö. En katt som tidigare varit orädd kan exempelvis börja uppleva ljud som skrämmande. Det är därför viktigt att skapa en lugn och trygg och lugn plats i hemmet där de kan sova. Det blir ännu viktigare när katten blir gammal för då sover den mer. Äldre katter kan även bli känsligare för kyla så se till att din katts trygga plats även är varm.
Syn och hörsel kan försämras med åldern
Syn och hörsel kan försämras med åldern, men en blind innekatt kan klara sig bra i en invand miljö med hjälp av morrhår, lukt och hörsel och att hemmiljön inte ändras.
Foder till äldre katt
Äldre katter äter ofta mindre och deras lukt- och smaksinne försämras. Katten kan komma att behöva mer lättsmält och varierad mat. Det finns speciell mat att köpa som är anpassad för äldre katter. Prova dig fram för att hitta det foder som passar din katt bäst. En väl sammansatt kost är också viktig med tanke på näringsämnen som är viktiga för den åldrande katten och även viktiga om katten har en underliggande sjukdom såsom nedsatt njurfunktion.
En äldre katt är mer känslig för uttorkning
En äldre katt är mer känslig för uttorkning och kan därför behöva få i sig mer vatten. Ett sätt att få i katten extra vätska är att ge burkmat som komplement till torrfodret. Katten ska dessutom alltid ha tillgång till rent och fräscht dricksvatten.
Tänk på att skapa en trivsam hemmiljö för katten. Vattenskålen och matskålen ska heller inte stå nära varandra. Katter i det vilda äter och dricker nämligen sällan på samma ställe. Ha gärna flera vattenskålar och andra typer av drickplatser till din katt. Du kan exempelvis låta katten dricka ur en vattenfontän eller från en rinnande kran, något som den tycker är extra roligt då vattnet rör sig.
Så sköter du den äldre kattens päls
Katter ska generellt klara av sin hygien själva genom att slicka sig rena och på så sätt även reda ut sin päls och hålla den fri från tovor. Men en äldre katt kan ha svårare att sköta sin päls effektivt. Försök att vänja din katt vid att bli borstad med en mjuk borste. Passa då även på att känna igenom din katt efter sår, fästingar, knölar, bölder eller svullnader när du borstar din katt. Om din katt är långhårig och har svårigheter att hålla sin päls ren och tovfri kan du hjälpa den genom att klippa pälsen kortare runt anus, undersidan av svansen och på bakbenen.
Hårbollar är ett vanligt problem hos äldre katter
Hårbollar kan bli ett problem hos äldre katter eftersom de kan ha en långsam matsmältning. När håret inte bryts ner i mag-tarmkanalen kan det bildas en hårboll, även kallad en trichobezoar. Om du upplever att din katt har problem med hårbollar kan du förebygga detta genom att regelbundet borsta din katt så att du får bort lös päls, helst dagligen om din katt tolererar det. Under fällningsperioden är detta särskilt viktigt. Det finns inga medel som kan lösa upp hårbollar, men du kan försöka förebygga att de bildas genom att ge ett fiberrikt foder som ökar tarmens rörlighet, vilket gör att håret lättare passerar ut den normala vägen.
Klipp den äldre kattens klor
När katten blir äldre klättrar den inte i träd lika mycket eller klöser på klösbrädan. Det gör att klorna inte slits lika mycket som de gör på en ung katt. Äldre katter kan ha svårare att dra in sina klor vilket gör att klorna kan fastna i möbler och mattor.
Det kan se ut som att kattens klor inte bara blir längre utan även blir tjockare men det beror ofta på att den äldre katten inte längre själv tar bort det yttersta lagret på klon som ömsas. Det är viktigt att kontrollera din katts klor regelbundet och hjälpa till att klippa eller faktiskt ömsa eller pilla bort det yttersta lagret på klon om man ser att det går att lossa på. Eftersom äldre katter får grövre klor som kan behöva klippas för att undvika skador.
Vanligaste sjukdomarna hos äldre katter
Många sjukdomar är vanligare hos äldre katter än hos yngre, några exempel är högt blodtryck, cancer, artros och njursvikt. Njurproblem är speciellt vanligt hos äldre katter. Det märks genom att katten dricker och kissar mer, börjar lukta ur munnen, äter mindre och går ner i vikt. Här kan du läsa mer om de 10 vanligaste sjukdomarna hos äldre katter.
Undersök din katt regelbundet
Risken för sjukdomar ökar också med kattens ålder och kattägare bör vara vaksam på eventuella förändringar och symtom för att få vård i god tid. Om du tar för vana att regelbundet känna igenom din katt, titta på ögonen, i munnen, på klor, i öronen med mera upptäcker du snabbare om något inte är som det ska. Väg även katten regelbundet för att hålla koll på vikten och för att märka förändringar redan i ett tidigt skede. Se vår film om vad du ska tänka på när du undersöker din katt.
Är du orolig för din katts hälsa?
- Kontakta oss dygnet rom din katt mår dåligt. Läs mer här
- Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
- Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik
Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.
Årliga hälsokontroller
När din katt är runt 7-8 år är det bra att ta din katt på årliga rutinkontroller. På så sätt kan eventuella sjukdomar upptäckas tidigt, redan innan några symtom har uppkommit. Då kan behandling och förebyggande åtgärder sättas in, vilket förhoppningsvis gör att katten kan leva många friska år till.
Så aktiverar du din äldre katt
När katten åldras blir den inte lika smidig som den en gång var. Många äldre katter väljer att stanna inomhus och kan få svagare muskler, artros och bli mindre aktiv. Äldre katter sover mer och rör sig mindre därför kan de behöva aktiveras. Försök att stimulera kattens lekfullhet med leksaker för att aktivera den gamla katten så den håller sig rörligare och mentalt stimulerad.
Anpassa hemmiljön
Gamla katter behöver kanske hjälp med att hoppa upp i favoritstolen, det går att placera ut en kudde eller en pall som trappsteg för katten. Äldre katter kan även behöva en ramp upp till kattlådan, för bara att kliva över en hög kant kan innebära smärta eller svårigheter och kan göra att katten undviker sin kattlåda. De flesta katter vill ha en trygg och lugn plats i hemmet där de kan sova. Det blir ännu viktigare när katten blir gammal för då sover den mer.
Kan jag försäkra en äldre katt?
Agria försäkrar alla katter oavsett ålder. En kattförsäkring är viktig för att du ska kunna ge din äldre katt den vård den behöver.
Vanliga frågor om äldre katter
När räknas en katt som äldre?
Från 15 år räknas katten som äldre och geriatriker. En katt räknas som senior mellan 10-14 år.
Varför går min äldre katt ner i vikt?
Avmagring handlar främst om viktnedgång medan anorexi betyder att katten har nedsatt aptit eller inte har någon aptit alls. Symtomen är ospecifika och orsakerna kan variera exempelvis njursjukdom, tumörer, hjärtsjukdom, infektion med mera.
Varför kissar min äldre katt inne?
Om din äldre katt börjat kissa inne och du misstänker att kattens beteende beror på ett sjukligt tillstånd exempelvis urinvägsbesvär eller att katten har ont ska du alltid kontakta veterinär. Katter är rumsrena djur som vet hur de ska använda kattlådan.
Hur vet man om katten är senil?
En katt som blivit senil kan verka förvirrad, vandra runt i hemmet planlöst, sova mer, ändra dygnsrytmen, titta in i väggen och vokalisera mer. Veterinär använder sig av sannolikhetsdiagnosen för att ställa diagnosen samt utesluter annan sjukdom såsom högt blodtryck, hyperthyroidism, nedsatt hörsel, smärta och stress.
Varför jamar min gamla katt så mycket?
Vilka är dom vanligaste sjukdomarna hos den äldre katten?
Vanliga sjukdomar hos den äldre katten är hypertyreos, njursjukdom, cancer och artros.
Kattförsäkring
Vad kostar det att försäkra min katt?