Hur länge får katten vara ensam?
Enligt djurskyddsreglerna måste du se till din katt minst två gånger om dagen. Unga, gamla, sjuka och dräktiga katter behöver ses till oftare. Ofta klarar katter att vara ensamma hemma utan problem när du till exempel är på jobbet, men tänk på att alla katter är olika, vissa klarar mycket ensamtid bra medan andra mår sämre av för mycket ensamhet. Passa på att aktivera och socialisera med katten när du är hemma.
Borsta kattens tänder
Det är inte alla som vet, men katter behöver också borsta sina tänder. Det kan vara lite klurigt att få till. Så här visar vi dig hur du gör när du ska borsta din katts tänder.
Visitera din katt
Om du regelbundet känner och tittar igenom din katt så är det enklare att upptäcka eventuella problem. Ju tidigare du upptäcker att något inte stämmer med din katt desto bättre. Vi ger dig tipsen på vad som är bra att titta på när du visiterar din katt.
Visitera din katt - upptäck problem i tid
Vaccinering
Vad ska katten vaccineras mot och när? Att hålla koll på vaccinationer för katt kan vara krångligt. Därför har vi skrivit ihop bra information för dig som vill få koll på både varför katten ska vaccineras och mot vad.
Vad ska katten vaccineras mot?
Avmaskning
Hur ofta ska jag avmaska min katt? Läs mer om varför katten behöver avmaskas och hur ofta.
Försäkra din katt
Det är viktigt att teckna en försäkring så fort som möjligt när du fått hem din katt. Köper du en äldre katt som redan är försäkrad är det bästa att överta den befintliga försäkringen. När katten förblir oavbrutet försäkrad gäller den nämligen för eventuella sjukdomar som katten hade innan du köpte den. Köper du en liten kattunge är det viktigt att försäkra den så fort som möjligt så att inget hinner hända innan den är försäkrad.
10 tips för att katten ska trivas och må bra:
1. Mat
Ge katten många, små måltider under dygnet då det efterliknar deras normala ätbeteende. Om katterna får mat för sällan kan det leda till slagsmål pga. konkurrens om maten eller mag- & tarmproblem som diarré, kräkningar och svullen buk. Katter vill gärna äta ifred, en bit ifrån varandra om det finns flera katter i hushållet. Ge katten mat ur stora, låga skålar så att inte morrhåren slår i kanterna. På grund av sitt goda luktsinne kan de vara kräsna med mat som inte luktar färskt.
2. Vätska
Ge katten nytt vatten varje dag. Ha flera vattenstationer runt om i huset och gärna inte bredvid matskålen, i det vilda äter och dricker katten sällan på samma ställe. Katter gillar ofta att dricka rinnande vatten, en vattenfontän kan därför vara ett bra alternativ. Det är livsviktigt för katten att få i sig vatten för att undvika hälsoproblem såsom urinvägsinfektioner, urinkristaller och förstoppning. Har katten svårt att dricka? Variera torrfoder med blötmat så katten får i sig vätska.
3. Toalåda
Toan ska vara ren och innehålla så pass mycket sand att katten kan gräva och täcka över. Tänk öken när det gäller kattlåda. Minst en stor låda per katt plus en extra. Katter hatar när de luktar annan katt. Vill katten inte använda sin låda? Testa att städa noggrannare eller välj en annan sandsort och se om du får någon skillnad i kattens beteende.
4. Revir
Katterna måste få känna sig trygga i sitt revir för att inte bli stressade och må dåligt. I hemmet kan det vara viktigt att inte städa allt för ofta, särskilt på ställen där katten doftmarkerar till exempel dörrkarmar. Om du introducerar en ny katt ska detta ske gradvis, glöm inte minst dubbel uppsättning av diverse tillbehör.
5. Sömn
Katter kan spendera upp mot 16 timmar per dygn med att sova. Erbjud katten olika möjligheter till sömn och avkoppling, gärna en plats där de kan gömma sig och komma undan och gärna en plats högre upp så de kan se över sitt revir.
6. Pälsvård
Stressade katter försöker lugna sig själva genom att tvätta sig. Att tvätta bort päls kan vara ett tecken på att den har ont eller är stressade.
Läs också: Ta hand om kattens päls
7. Aktivering
Katter behöver mental och fysisk stimulans. Se till att leka och busa med din katt så den får utlopp för sin energi och jaktinstinkt. Du kan låta katten få jaga sin mat, lära den nya tricks eller gå ut med den i koppel. Detta är extra viktigt om du har en innekatt.
Läs också: Fem aktiveringstips för katten
8. Klös
Katter vill klösa dels för att vässa klorna och för att doftmarkera med trampdynorna. Välj olika klösställen, både våg- och lodrätta alternativ. Problem med klösandet på möbler?
Läs också: Så får du katten att sluta klösa på möbler
9. Gömma sig
Det är ett naturligt beteende för katten att leta upp gömställen så se till att den får lov att gömma sig ibland. Katter älskar att sitta gömda och titta på någonting.
Läs också: Varför gömmer sig katten?
10. Social kontakt
Öva tidigt på hantering och sociala interaktioner med olika människor och djur. Låt katten få uppleva olika ljud och miljöer men var noga med att ta socialiseringen stegvis och anpassa efter din katt. Bygg ett starkt band genom att mysa, leka och träna tillsammans med katten.