Foder och vätska
Se till att din katt alltid har tillgång till färskt vatten. Ge mat anpassad efter katter, annars kan de få bristsjukdomar. Håll koll på kattens vikt. Snabb viktminskning kan leda till leverskador och övervikt ökar risken för att katten drabbas av exempelvis diabetes.
Tillsyn
Enligt djurskyddsreglerna måste du se till din katt minst två gånger om dagen. Unga, gamla, sjuka och dräktiga katter behöver ses till oftare. Ofta klarar katter att vara ensamma hemma utan problem när du till exempel är på jobbet, men tänk på att alla katter är olika, vissa klarar mycket ensamtid bra medan andra mår sämre av för mycket ensamhet. Passa på att aktivera och socialisera med katten när du är hemma.
Skötsel och vård
Se till att ha minst en kattlåda per katt. Pyssla om din katt och se till att sköta päls och klor. Ta för vana att känna igenom din katt regelbundet. För att kattens ska må så bra som möjligt ge den en stimulerande miljö med bland annat leksaker och möjlighet att klättra och klösa. Ordna en mysig plats för katten där den kan vila och gå undan till om den vill vara i fred.
Faror
Öppna fönster, balkonger, läkemedel för människor och giftiga växter är några faror som lurar i hemmet. Näta in balkongen, öppna inte upp fönstret så katten kan hoppa ut och se till att din katt inte får i sig något som den inte ska.
Försäkring
Det är viktigt att teckna en försäkring så fort som möjligt när du fått hem din katt. Köper du en äldre katt som redan är försäkrad är det bästa att överta den befintliga försäkringen. När katten förblir oavbrutet försäkrad gäller den nämligen för eventuella sjukdomar som katten hade innan du köpte den. Köper du en liten kattunge är det viktigt att försäkra den så fort som möjligt så att inget hinner hända innan den är försäkrad.
Kattförsäkring
Vad kostar det att försäkra min katt?