Viktigt att veta
Observera att det är klokt att kontakta din veterinär innan du själv börjar ge vätskeersättning till din katt. Eftersom en katt som behöver vätskeersättning i stället för vanligt vatten kan vara så pass dålig att den i stället mår bättre av att läggas in på dropp direkt i blodet.
En katt behöver ungefär en 0,5 deciliter vätska per kilo per dygn. Men en katt med vätskeförlust är i behov av mer. Ibland upp till dubbelt så mycket vatten. Vid diarréer eller kräkningar förlorar en katt snabbt vätska och kan vara i behov av extra vatten eller ibland vätskeersättning.
Så gör du vätskeersättning till katten
1 liter vatten
1 matsked druvsocker
1 tesked salt
Blanda vatten, druvsocker och salt. Koka upp vattnet så att vätskeersättningen blandas väl. Var noga med att låta ersättningen svalna ordentligt innan du ger det till din katt. Ersättningen ska förvaras i kylskåp och håller sig fräsch i upp till ett dygn. Sedan behöver du göra ny vätskeersättning.
Så ger du katten vätskeersättning
Portionera ut vätskeersättningen som du ger katten. För stort och snabbt vätskeintag kan leda till kräkning. Om din katt inte dricker vatten själv kan du prova att erbjuda katten buljong, tänk på att den inte får vara för salt eller stark. Ett annat alternativ är att försöka ge katten uppblött blötfoder i små portioner. Om din katt inte dricker själv kan du behöva mata katten med hjälp av en sked eller spruta, enklast via mungipan.
När ska jag söka vård?
- Vid försämrat allmäntillstånd
- Om din katt svalt ett främmande föremål
- Om din katt kräks vatten trots att den bara fått små mängder vatten i taget
- Om du har en kattunge eller gammal katt
- Om kräkningarna eller diarrén är blodblandad eller svart
- Om katten fortsätter kräkas/ha diarré trots skonkost
- Om problem med kräkningar eller diarré är återkommande