En katt räknas som senior mellan 10-14 år, från 15 år räknas den som äldre och geriatriker. Kattens åldrande påverkar de dagliga rutinerna som ändras med tiden. Katten kan vilja sova mer och uppskatta en lugnare miljö. Katten kan äta lite mindre medan syn och hörsel kan försämras.

Äldre katter drabbas av andra sjukdomar än yngre katter. Risken för sjukdomar ökar också med kattens ålder och för kattägare kan det bra att vara vaksam på eventuella förändringar och symtom för att få vård i god tid. Ett bra tips är att regelbundet väga sin katt för att tidigt märka viktförändringar. En 4 kilos katt som gått ner i vikt med 10% till 3,6 kg kan jämföras med en människa som gått ner från 70 kg till 63 kg.

10 vanligaste sjukdomarna eller skadorna hos äldre katter

1. Hypertyreos (giftstruma)

Hypertyreos är den vanligaste hormonella sjukdomen hos den medelålders till äldre katten. Hypertyreos drabbar ofta äldre katter och symtom brukar uppträda från cirka 8 års ålder men även katter från 4 år och uppåt kan drabbas. Hypertyreos innebär förhöjda nivåer av sköldkörtelhormoner som styr ämnesomsättningen. Vanliga symtom som du som kattägare kan se är viktnedgång trots god aptit, ökad törst, ökad aktivitet, snabbare hjärtfrekvens, oro, sämre päls och vid långt gången sjukdom ses trötthet och sämre aptit.

Här kan du läsa mer om hypertyreos

2. Njursjukdom

Kronisk njursvikt är en vanlig sjukdom hos äldre katter, och kan orsaka symtom i form som att katten blir extra törstig och ökar urineringen. Den kan också drabbas av nedsatt aptit med kräkning och avmagring som följd. För att lindra symtomen kan katten få medicinskt foder som är skonsamt för njurarna. Finns att köpa hos veterinären. Vid behov ges dropp på klinik och ibland även blodtryckssänkande medicin.

3. Kräkningar och diarré

Det finns flera olika orsaker till att katter drabbas av kräkningar eller diarré. Om inte snabb förbättring sker behöver katten tas till veterinär. Äldre katter är mer känsliga och drabbas fortare av uttorkning än yngre katter och kan snabbare behöva komma under veterinärvård för att få vätsketerapi. Orsakerna kan variera och behöver inte alltid komma från sjukdom i magtarmkanal, utan kan även vara symtom på sjukdom i exempelvis njurar, lever, bukspottkörtel eller sköldkörtel.

Här kan du läsa mer om kräkningar och diarré 

4. Avmagring och anorexi

Avmagring handlar främst om viktnedgång medan anorexi är att katten får nedsatt aptit eller ingen aptit alls. Framför allt vid anorexi kan man oroa sig för att katten kan drabbas av fettlever. Symtomen är ospecifika och orsakerna kan variera exempelvis njursjukdom, tumörer, hjärtsjukdom, infektion med mera.

Avmagrad katt som inte vill äta

5. Diabetes

Precis som för oss människor är övervikt den största enskilda riskfaktorn för diabetes. Ofta är det medelålders till äldre katter som får diabetes. Den typiska diabetespatienten hos veterinären är en överviktig kastrerad hankatt. Vanliga symtom som du som kattägare kan se är att katten kissar mer, dricker mer, minskar i vikt trots att katten äter normalt eller mycket samt svaga bakben på grund av påverkan på nerver.

Läs mer om diabetes hos katt

6. Traumatiska skador

Traumatiska skador beror ofta på att katten blivit påkörd, biten av en annan katt eller fallit från hög höjd.

Fallolyckor

En vanlig missuppfattning är att katter klarar sig oskadda då de alltid landar på alla fyra. Vissa katter kan visserligen landa på alla fyra, men det är inte detsamma som att de klarar sig oskadda. Mellan 100-150 katter skadas årligen så allvarligt att de får besöka veterinären och behandlas. Skador som uppstår i samband med fall är ofta svåra, kräver veterinärvård och kan ha en lång konvalescenstid för katten.

Näta in balkongen, säkra fönster och undvik fallolyckor

Kattslagsmål och bett

Om du har en utekatt är det bra att ta för vana att känna igenom katten varje dag. Ibland syns bitsåren med blotta ögat, men ibland är såren små och då upptäcker du inte att katten varit i slagsmål förrän det bildats en böld. Om du hittar du en bitskada, en svullnad eller en böld ska du kontakta din veterinär för undersökning.

Kattslagsmål vanligare på sommaren

Påkörd katt

Varje år råkar hundratals katter illa ut i trafiken. Även om katter utomhus kan vara försedda med reflexhalsband och andra försiktighetsåtgärder kan olyckan vara framme. Det är inte ovanligt att en katt som blivit skadad gömmer sig i ett dike eller trots sina skador tar sig en bit från själva olycksplatsen och då kan den vara väldigt svår att hitta. Om katten inte sprungit i väg så försök att skapa dig en uppfattning om hur skadad den är. Kontakta polisen och kattägare.

Så gör du om du kör på en katt

7. Urinvägssjukdom

Vanliga urinvägssjukdomar är inflammation i urinblåsan eller stenar i urinvägarna. Hos hankatter förekommer pluggar som täpper till urinröret. Symtom som kan ses är urinträngningar, blod i urinen och även oförmåga att urinera helt vilket är skadligt för njurarna och livshotande.

Urinvägssjukdomar hos katt

8. Törst eller ökad urinering

Den gamla katten upplever inte att den är törstig och dricker inte lika mycket som en ung katt, det kan ge ökad törst och urinering. Därför är det viktigt att se till att katten får i sig mycket vatten. Orsaker till ökad törst eller urinering kan vara exempelvis njursjukdom, diabetes eller hypertyreos. Underliggande sjukdom ska givetvis behandlas men det är viktigt att katten får i sig tillräckligt med vätska. Ett sätt att få i katten extra vätska är att ge burkmat som innehåller mer vatten än vad torrfoder gör. Katten ska dessutom alltid ha tillgång till rent och fräscht dricksvatten.

9. Hudtumör

Tumörer är vanligare bland äldre katter. Knölar bör alltid undersökas av veterinären. Desto tidigare de upptäcks och behandlas ju mer ökar chanserna för tillfrisknande. Tumörer behandlas oftast med operation (kirurgi). Strålbehandling kan används på tumörer för att krympa dom. Kemoterapi och cellgifter är andra behandlingar som används och som också kan kombineras med operation. Vissa tumörer är dessutom svårare att behandla än andra och har sämre prognos.

Tumörer hos katt

10. Hälta

Vid akuta besvär såsom ormbett, kattbett och traumatiska skador kan man som djurägare tydligt se katten halta. Men vid kroniska besvär så som artros är katter bra på att dölja hältan. Om din katt haltar boka tid hos veterinär så din katt blir undersökt och slipper ha ont.

Så upptäcker du artros hos katt
Ormbett på katt – tänk på det här

Är du orolig för din katts hälsa?

  • Kontakta oss dygnet rom din katt mår dåligt. Läs mer här
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.