Om du kör på en katt, gör så här:
- Stanna bilen och ställ ut varningstriangel
- Se efter hur det gick för katten
- Ring kattägaren om kontaktuppgifter finns på halsbandet eller om katten är öronmärkt (vanligtvis i vänster öra)
- Ring polisen om du inte får tag i kattägaren
- Du är skyldig att uppge namn, adress och upplysningar om händelsen på begäran av kattägaren
Se efter hur det gick för katten
Oavsett hur du uppfattar att olyckan varit är det viktigt att du stannar, ställer ut en varningstriangel och ser efter hur katten mår. Ta dig tid att leta intill vägen och försök minnas hur katten såg ut om den sprungit i väg. Det är inte ovanligt att en katt som blivit skadad gömmer sig i ett dike eller trots sina skador tar sig en bit från själva olycksplatsen och då kan den vara väldigt svår att hitta. Om katten inte sprungit i väg så försök att skapa dig en uppfattning om hur skadad den är.
Kontakta ägaren
Kontrollera om kattägarens telefonnummer finns i kattens halsband. Kontakta kattägaren och berätta att katten varit med i en olycka. Uppge ditt namn, adress och upplysningar om händelsen på begäran av kattägaren.
Ring polisen
Ring polisen om du inte får kontakt med kattägaren. Polisen har chipavläsare som de kan använda för att hitta kattägaren eller se efter om katten har en örontatuering. Med hjälp av kattens id-nummer går det att söka efter kattägaren i Jordbruksverkets kattregister.
Vad har du som bilförare för ansvar?
Strikt ansvar gäller för dig som bilförare även om alla situationer är unika och bedöms separat. Ersättning ur trafikförsäkringen utgår oavsett om föraren varit vållande eller inte.
ID-märk din katt
Sedan 2023 är det lag att id-märka sin katt och det kan vara avgörande om katten skulle springa bort, skada sig eller i värsta fall blir påkörd. Genom att id-märka med mikrochip eller örontatuering (eller båda) ökar chanserna för ett kärt återseende om ni skulle drabbas. Id-märkning ska göras av en veterinär eller av en godkänd id-märkare.
Statistik katter i trafikolyckor
Under sommarperioden ökar antalet katter som drabbas av trafikolyckor, en jämförelse visar att antalet påkörda katter ökar med 50 procent under juli och augusti jämfört med perioden januari och februari, det visar skadestatistik från Agria Djurförsäkring.
Analysera farorna
Innan du släpper ut din katt bör du tänka igenom vilka faror som finns i närheten. I ett tätbebyggt område finns många vägar och oaktsamma bilförare men också i glesbygden finns risken att katten blir överkörd. Om du har en kattunge måste du hjälpa den att vänja sig vid att vara utekatt. Ta därför regelbundna promenader i sele i början.
Näta in balkong eller inhängna en del av trädgården
Genom att inhägna en del av trädgården eller, för den som bor i lägenhet, näta in balkongen går det att erbjuda katten en tryggare utomhusmiljö.
Så gör du om din katt blir påkörd
Om din katt varit med i en trafikolycka är det bra om du har följande uppgifter:
- Namn och adress på bilföraren
- Registreringsnummer och försäkringsbolag för bilen
- I samtliga fall behöver vi en skriftlig redogörelse om hur olyckan gick till
- Gör en skadeanmälan. Välj om du vill skicka in din anmälan via Mitt Agria, via mejl eller post. Använd blanketten Redogörelse för påkörd katt