Symtom på sjukdom i kattens mun:
- Dreglar
- Dålig andedräkt
- Svullet och rött tandkött
- Minskad aptit och svårighet att äta
- Svårt att gapa
- Tuggar och sväljer utan att ha något i munnen
- Sköter inte sin päls
- Tänder som gått av (frakturerats)
Hur vet jag om katten har ont i munnen?
Katter visar inte alltid tydligt att de har ont i munnen eller tänderna. Om din katt kliar sig i eller runt munnen kan det vara ett tecken på smärta i munnen. Yttre hudsjukdom kan också vara tecken på tandsjukdom. Katten brukar inte sluta äta på grund av tandvärk utan kan exempelvis tugga på en sida av munnen, där det gör mindre ont. Men katten behöver inte visa några tecken alls på smärta eller sjukdom.
Därför viktigt att regelbundet kontrollera din katt i munnen och dagligen borsta kattens tänder. Prova även att föra exempelvis en tops längs tandraden för att se om katten reagerar. Genom att göra detta regelbundet kan tidigt upptäcka förändringar och på så sätt förebygga tandsjukdomar.
Katt som dreglar
Katter kan dregla (salivera) av olika anledningar och en är sjukdom i munhålan. Bland annat inflammation i munslemhinnan, dåliga tänder eller att något fastnat i munnen kan ge upphov till ökad salivering. Men även illamående eller problem med mage och tarm kan ge liknande symtom.
Katt med dålig andedräkt
Ett vanligt problem hos katter är dålig andedräkt. De vanligaste orsakerna till dålig andedräkt är plack, tandsten, dåliga tänder eller en inflammation i tandköttet. Inflammerat tandkött kallas gingivit och är inte ovanligt på katter.
Svullet och rött tandkött
Inflammerat tandkött kallas gingivit och är vanligt på katter. Tandköttsinflammation orsakas av bakteriebeläggningar i anslutning till tandköttskanten. Vid tandköttsinflammation blir tandköttet irriterat och rodnat eller kraftigt rött. En obehandlad tandköttsinflammation kan leda till parodontit.
Läs mer om tandköttsinflammation (gingivit)
Håll koll på blodblandad saliv
Kattens saliv ska vid normaltillstånd vara klar och närmast vattenliknande till sin konsistens. Blodblandad saliv tyder på skador i munslemhinnan och kan förekomma vid tandskada, kraftig inflammation, tumörer eller koagulationsdefekter.
Svårt att gapa
Om en katt inte kan stänga munnen kan det bero på att ett främmande föremål fastnat i munnen eller käkledsskador, såsom fraktur eller att käken gått ur led (luxation).
Katt som tuggar och sväljer
Vid smärta eller obehag från munnen kan katten gnugga käkarna mot golv eller möbler. Ibland kan du observera att katten tuggar ”tomt” eller utför sväljrörelser. Det kan vara förenad med obehag från munhålan. Ibland kan katten klappra med tänderna vilket anses kunna tyda på smärta från tänder eller munnen orsakade av tandsjukdomar.
Tänder som gått av
Tänder kan fraktureras på grund av trauma och då vanligen hörntänderna. Tandsjukdomarna TR och parodontit kan göra tänderna skörare till den grad att de går av.
Läs mer om tandlossning (parodontit)
Vanliga sjukdomar i kattens mun
Två av de vanligaste sjukdomarna i munhålan på en katt är tandköttsinflammation (gingivit) och tandlossningssjukdomen parodontit samt komplikationer till dessa sjukdomar.
Vanliga sjukdomar i kattens mun
Kattens tänder
Precis som människan har katten två tanduppsättningar. Kattungen föds tandlös, får senare 26 mjölktänder som till slut ersätts med 30 permanenta tänder.
Vad katten äter kan ha betydelse
Det kan vara svårt att veta hur du på bästa sätt utfodrar din katt. Torrfoder kan vara bättre för tänderna än blötfoder eftersom det torra fodret teoretiskt rengör tänderna när katten tuggar. Det finns även specialfoder med en sammansättning som sägs uppkomsten av tandsten. Det bästa sättet att undvika dålig mun- och tandproblem är dock tandborstning.
Utfodra din katt på bästa sätt
Förebygg tandsjukdomar med tandborstning
Många tandsjukdomar kan förebyggas genom regelbunden tandborstning. Trots det struntar alltför många i att borsta tänderna på sina katter. Om du regelbundet borstar kattens tänder ser du till att bakterier inte får fäste på tänderna eller i tandköttet. Du som djurägare kan på så sätt tidigt märka sjukdom i munhålan, dels visuellt, dels om din katt markerar att det gör ont.