Tillfällig stress är inte farligt för katter. Att ibland bli skrämd av en hund eller ett oväntat ljud är något som hör till vardagen. När sådana situationer uppstår frigörs hormoner som, något förenklat, gör kattens kropp redo att fly från hotet eller slåss. Det man ska vara försiktig med är långvarig stress. Det är katter betydligt sämre rustade för att hantera. I värsta fall kan stress exempelvis utlösa en inflammation i urinblåsan och därmed göra katten fysiskt sjuk.
Beteenden som kan tyda på stress hos din katt
- Överdrivet putsande och tvättande
- Matvägran/hetsätning
- Ökat sömnbehov och passivitet
- Katten börjar kissa eller bajsa inomhus
- Ökad aggressivitet
- Ingen lust till lek
- Katten drar sig undan alternativt blir mer beroende av sin ägare
- Extrem vaksamhet och starka reaktioner vid rädsla
En katt som utsätts för stress under en längre tid mår ofta väldigt dåligt. Det är inte ovanligt att den börjar kissa på fel ställe eller till exempel slickar bort pälsen på magen i ett försök att hantera sin situation.
Så vet du om din katt är stressad
Långvarig eller kronisk stress hos en katt kan vara svårt att upptäcka eftersom utvecklingen ofta sker gradvis. Genom att vara uppmärksam på subtila signaler kan du avgöra om din katt är stressad.
Hur dessa signaler ser ut beror till stor del på kattens personlighet. Det kan exempelvis handla om förändrade beteendemönster och rutiner, som att en katt efter en förändring i hemmet plötsligt spenderar mer tid utomhus än vanligt.
Så förebygger du stress hos din katt
Eftersom det kan vara svårt att upptäcka stress hos en katt är det mycket viktigt att förebygga stress hos din katt. Här får du några tips på vägen:
- Se till att ha flera kattlådor och matskålar. En per katt plus en extra är ett bra mått. Kom ihåg att kattlådor ej ska stå tillsammans. Matskålar kan stå utspridda och ska inte stå bredvid vattenskålarna.
- Liggplatser och gömställen till katten bör finnas både högt och lågt. Precis som katter tycker om att sitta i träd och ligga under buske.
- Ha inte för många katter på en liten yta. Alla katter uppskattar inte sällskap, det kan räcka med två individer som inte fungerar tillsammans för att problem ska uppstå. Så får du katterna att vänja sig vid varandra
- En ny katt eller annan ny familjemedlem kan innebära stor stress för katten.
Så introducerar du en ny katt i flocken - Håll på vardagliga rutiner så att katten ofta kan förutse vad som ska hända.
- Respektera katten när den vill vara ifred.
- Om utekatt: låt katten själv ta initiativ till att gå ut eller in.
- Om innekatt: erbjud en stimulerande miljö så att katten inte blir uttråkad.
- Se till att katten kan röra sig på höjden. Kan vara ett klösträd eller en hylla att spana från.
Stress kan bero på kattens miljö
Det kan finnas någonting som gör att katten inte trivs eller känner sig pressad. Det kan vara så att katten upplever att den måste konkurrera med en annan katt om mat och utrymme, att den saknar trygga platser att dra sig undan på eller känner sig uttråkad. Genom att respektera att katten ibland vill vara ifred och erbjuda en bra miljö kommer du långt. Men det är även viktigt att integrera med katten, men på kattens villkor.