Ta för vana att regelbundet känna igenom din katt noggrant och var observant på sår eller andra avvikelser, eftersom även små skador kan kräva omvårdnad och eventuellt veterinärbesök.

Vanliga typer av sårskador på katter

Bit- och rivsår

Katter kan få bett- och klösmärken från slagsmål med andra katter eller djur. Ibland kan bit- och rivsår se oansenliga ut med små ingångshål, men såren kan bli infekterade och behöva behandlas. Ofta behöver bitsår dräneras då det lätt bildas större sårhålor under huden som kan utvecklas till en infekterad böld.

Bölder

Bölder kan uppkomma om såret blir infekterat efter exempelvis ett bett eller annan sårskada. En böld kan vara smärtsam för beröring och katten kan även vara påverkad i sitt allmäntillstånd. Ibland spricker bölden och var rinner ut på huden, bölden är oftast som mest smärtsam innan den har spruckit. Infekterade bölder behöver oftast undersökas av veterinär för att bedöma behovet av dränage och vidare behandling.

Skärsår

Skärsår hos katt är inte lika vanligt som hos hund men kan uppstå om den kommit i kontakt med vassa föremål. Beroende på sårets storlek och kattens allmäntillstånd kan du behöva uppsöka veterinär. Många mindre skärsår går att behandla hemma med sårrengöring och krage så att katten inte slickar på såret.

Hornhinnesår

Katter kan få sår på hornhinnan av exempelvis en klo vid ett kattslagsmål, eller vid annat trauma mot ögat. I vissa fall kan ett hornhinnesår uppstå på grund av felväxande ögonfransar eller andra anatomiska avvikelser. Katter som får hornhinnesår kan ibland drabbas av en djupare inflammation i ögat, uveit. Om katten kniper med ögat eller på annat sätt verkar irriterad i ögonen ska den alltid skyndsamt undersökas av veterinär.

Läs mer om hornhinnesår hos katter här

Övriga sårskador

Katter kan få sår i huden av andra orsaker som till exempel allergi. Öronskabb eller öroninflammation ger klåda, ibland kliar katten upp sår kring öronen. Vissa tumörer, till exempel juvertumörer kan hos katt bli inflammerade och spricka, vilket kan orsaka illaluktande sår.

Så identifierar du sårskador på din katt

Att upptäcka sårskador på din katt kan vara svårt om du har en utekatt, om den har lång päls eller inte är van vid hantering. Det är därför bra att regelbundet känna igenom din katt efter eventuella sår eller andra förändringar i hud och päls.

Här är några tecken att hålla utkik efter:

  • Beteendeförändring: Katten slickar sig mer, vill inte äta, haltar eller beter sig annorlunda.
  • Svullnad: Svullnad kan vara tecken på infektion eller böld.
  • Blödning: Synlig blödning är ett tydligt tecken på en sårskada.
  • Rodnad: Rodnad runt såret kan vara ett tecken på infektion.

Vad kan jag göra själv om min katt har en sårskada?

Mindre sår går ofta att behandla själv i hemmet. Så här gör du:

  1. Rengör såret
    Spola, gärna med en spruta, runt och i såret med ljummen koksaltlösning. Har du inte det kan du tvätta rent med ljummet vatten. För att förhindra infektion är det viktigt att såret blir noggrant rengjort. Ibland kan du behöva klippa bort päls i området för att kunna inspektera och rengöra såret.
  2. Kontrollera såret
    Undersök såret noggrant för att bedöma dess allvarlighetsgrad. Om såret är djupt, blöder kraftigt eller visar tecken på infektion, kontakta din veterinär omgående.
  3. Förhindra ytterligare skada
    Sätt om möjligt på katten en krage för att förhindra att den slickar på såret. Håll katten inomhus så att du kan hålla koll på läkningen och släpp inte ut katten förrän såret är läkt.

När behöver jag söka veterinärvård?

Även ett litet sår kan behöva veterinärvård. Kontakta veterinär om du misstänker att din katt har skadat sig.

Var uppmärksam på om din katt:

  • Kniper med ögat eller är svullen kring ögat
  • Har ett bitsår, en öm svullnad eller ett blödande sår som inte slutar blöda inom några minuter.
  • Kattens beteende förändras
  • Ett litet sår som inte blir bättre av behandling hemma bör också undersökas av veterinär.