– Katter är nyfikna och vill ut på äventyr, ibland långa sträckor, och tyvärr finns det många faror som de kan stöta på under vägen. Bett och stick från fästingar, getingar och ormar är klassiska rådgivningssamtal som inkommer sommartid. Även samtal om trafikskador, samt bitsår och skador orsakade av revirvaktande (eller inkräktande) katter, ökar under denna period i och med ökningen av fri, obevakad utevistelse, säger Rosemarie Engvall, legitimerad djursjukskötare.
Katter ute i naturen
Många innekatter får under sommarperioden en chans att komma ut i naturen. Vissa följer med till landet, på husvagnssemestern och även i båten. Tänk på att en innekatt inte har riktigt lika trimmade instinkter som utekatten och vet inte riktigt vad dom ska passa sig för när dom vistas ute. Ett koppel med sele är en bra investering men bind inte upp katten. Kom ihåg att katter som vistas ute kan utsättas för ormar, insektsbett och inte minst fästingar.
– Avlägsna katten från situationen eller det som skadat katten, och låt ej katten gå fritt utan tillsyn utomhus tills du kunnat utvärdera skadans omfattning. När en olycka inträffat är det alltid bra att ta kontakt med veterinär eller djursjukskötare/djurvårdare för bedömning - hellre en gång för mycket än en gång för lite. Vid lindrigare besvär där katten är stabil är ett samtal till Agria ett snabbt och enkelt sätt att få hjälp med bedömning och råd om hur du som djurägare ska agera, berättar Rosemarie.
Fästingar
Precis som för hundar är det viktigt att skydda katten mot fästingar. Känn igenom katten dagligen och plocka direkt bort eventuella fästingar. Den vanligaste risken är istället att katten tar med sig fästingar in i hemmet och sprider vidare till människor och andra husdjur. Det är mycket ovanligt att katter drabbas av sjukdomar till följd av fästingbett. Om en katt blir smittad är det av Anaplasma-bakterier, tidigare kallad ehrlichia. Välj ett receptfritt fästingmedel på apoteket. Var extra uppmärksam på att du väljer ett fästingmedel som är speciellt avsett för katt - fästingmedel för hund kan vara direkt dödligt för katter.
– Att vara ute i god tid med fästingprofylax, och följa rekommendationerna för dosering och intervall, minskar risken avsevärt för att drabbas av fästingburna sjukdomar som kan göra katten mycket sjuk, säger Rosemarie.
Här får du svar på de vanligaste frågorna om fästingar på katt
Avmaskning
Ta ett avföringsprov vid behov hos en vuxen katt och avmaska sedan om det finns anledning, katter som enbart lever inomhus behöver sällan avmaskas. Tecken på att katten kan ha mask är diarré, avmagring, glanslös päls, kräkningar och hosta. I vissa fall kan maskar synas vid kräkningar eller runt analöppningen. Kattungar avmaskas innan de lämnar uppfödare.
Få tips och råd om hur du avmaskar katten
Vaccinationer
Uppdatera kattens vaccinationer! Katter ska vaccineras var tredje år mot parvo. I normala fall gäller samma tidsintervall för kattsnuva, men rådgör med din veterinär för din katts behov.
Kastration
I Jordbruksverkets uppdaterade djurskyddsregler har kattägaren nu ett uttalat ansvar för att katter som vistas ute inte ska kunna fortplanta sig. Syftet är att förhindra oönskade kattungar. Detta sker enklast genom kastration av både hon- och hankatter.
Värmeslag
Se till att katten alltid har tillgång till skugga och svalka. Lämna aldrig katten i bilen under varma dagar. De första tecknen på värmeslag är att katten blir orolig och stressad. Om katten dessutom flämtar och dreglar måste den kylas ned. Täck katten med våta handdukar. När den börjar återhämta sig ska du se till att den får vila upp sig på en torr, sval plats.
Så skyddar du katten från värmeslag
ID-märkning
Från och med januari 2023 ska alla katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. En id-märkt katt kan lätt identifieras och återförenas med sin ägare om den skulle försvinna eller skadas. Id-märkningen görs av en veterinär.
– Se till att kattens ID-märkning är registrerat på Jordbruksverket och på djurID. Om en person påträffar din katt i nöd och tar den till veterinären så kan hen snabbt kan få kontakt med dig som djurägare, så behandling av veterinären kan påbörjas, säger Rosemarie.
Solkräm till katten
Katter kan bränna sig i solen om de inte kan söka skugga under riktigt varma dagar, även om de flesta söker skugga eller håller sig inomhus. Överlag är risken större för vita djur och djur med tunn päls. Utsatta områden är öron, nos och mage. Hjälp katten genom att använd en parfymfri solkräm på särskilt utsatta ställen vid behov.
På balkongen
Fler och fler innekattägare sätter nät kring sina balkonger och altaner för att ge sina katter lite sommarkänsla. Detta är något att rekommendera, men innan du skaffar nät, tänk på att inte köpa för glest och lågt nät så att katten fastnar med huvudet i gallret eller rymmer. Se till att det alltid finns en skuggig plats för din katt när den är ute och att det finns färskt vatten att dricka.
– Det är tyvärr också mer förekommande med skador orsakade av fall från balkonger och fönster öppet för vädring under våren och sommaren när värmen infinner sig, berättar Rosemarie. - Gällande fallskador från balkong och fönster är det såklart att näta in fönster och balkong noga och med ett nät av god kvalitet enligt gällande lagkrav, fortsätter hon.
Näta in balkongen och undvik fallolyckor
Hur får vi katten att gå i sele?
Du som inte har någon balkong, köp gärna en sele till din katt och ta med den ut på promenader. Träna katten genom att sätta på den selen lite då och då. Det är inte ovanligt att katten kommer att krypa längs golvet, backa och ha mycket konstigt för sig de första gångerna. Bli heller inte förvånad om katten tycker att gräset är läskigt att gå i, det går över. Vänj den vid kortare promenader. Efter ett tag har du en trogen promenadkompis!
Inför semesterresan
Att resa bort under en period, ställer oftast kattägaren inför valet att ta med eller lämna katten/katterna hemma.
En del kattägare tar katten med sig när de reser på semester medan andra lämnar bort katten. Katter reagerar olika på ombyte av miljö - vissa anpassar sig snabbt medan andra inte trivs alls. Känn av vad din katt trivs bäst med när du gör ditt val.
– Om katten har fått följa med dig på semestern vill jag upprepa det råd jag tidigare nämnde - kontrollera att kattens ID-märkning finns registrerad hos Jordbruksverket och DjurID, med uppdaterade kontaktuppgifter till dig som ägare. Om katten lyckas rymma och inte hittar hem själv, eller råkar ut för en olycka på vägen, ökar chansen markant för dig och din katt att kunna återförenas igen. Slutligen, om katten får stanna hemma med kattvakt eller bo på pensionat över semestern - var noga med att lämna över eventuella försäkringsuppgifter och kontaktuppgifter ihop med en handlingsplan till kattvakten, ifall behov av akut veterinärvård uppstår. Hjälp kattvakten att lägga in telefonnumret till Agria i mobilen innan resan, så att hen kan få snabb hjälp om det behövs, säger Rosemarie.
Resa med katt - tänk på det här
Har du något bra tips för att ge katten en riktigt bra och trygg sommar?
– Mitt vassaste tips inför sommaren har alltid varit: Se till att lägga in telefonnummer till närmsta jouröppna djursjukhus och till Agria i telefonen! På sätt kan du som djurägare vara trygg i att snabbt få hjälp om din katt behöver det.
Ha en fin sommar och tveka inte att höra av er till oss på Agria om ni har några funderingar kring er katt. Vi finns här, dygnet runt!