Förgiftning är vad vi vet inte lika vanligt hos katter som hos många andra djur. Dock kan olyckan vara framme och då räknas läkemedelsförgiftning till en av de vanligaste förgiftningarna hos just katten. Denna typ av förgiftning orsakas för det mesta av människan då många tror att man kan ge samma smärtlindring som man själv använder till sitt djur. Därför är det viktigt att aldrig ge någon form av humanläkemedel till katten så länge inte din veterinär ordinerat det.

Hur vet du om katten är förgiftad av läkemedel?

Det kan vara svårt att fastställa om en katt drabbats av förgiftning så det är viktigt att hålla katten under uppsikt vid misstanke om förgiftning. Finns minsta misstanke om förgiftning ska du alltid kontakta veterinär.

Symtom på kan vara läkemedelsförgiftning

  • Kräkningar
  • Hosta
  • Diarré
  • Andningsbesvär
  • Kramper
  • Yrsel

Varför är värktabletter farligt för katter?

Katter är extra känsliga mot värktabletter då de innehåller ämnen som är svåra för kattens organ att bryta ned. Paracetamol, acetylsalisylsyra och ibuprofen är tre farliga ämnen. I vissa fall räcker det med att katten får i sig en väldigt liten dos för att situationen ska bli livshotande.

Vanliga antiinflammatoriska och smärtstillande preparat, så kallade NSAID, finns registrerade till både hund och katt, det är viktigt att bara använda dem som är registrerade till katt och inget annat.

Paracetamol

Paracetamol finns bland annat i Alvedon och Panodil. Vid förgiftning påverkar ämnet blodets syresättningsförmåga och katten blir ofta trött och färgen på slemhinnorna kan förändras. En sådan förgiftning kan leda till blodbrist och även dödsfall om katten inte får hjälp i tid. Även om katten inte skulle visa förgiftningssymtom kan paracetamol ge leverskador som inte upptäcks på en gång.

Acetylsalisylsyra

Acetylsalisylsyra finns bland annat i Asperin och Magnecyl. Vid förgiftning kan katten få kräkningar, kramper och hamna i koma. Även denna typ av förgiftning kan ha dödlig utgång om katten inte får hjälp i tid.

Ibuprofen

Ibuprofen finns bland annat i värktabletten med samma namn och i Ipren. Vid förgiftning kan katten bli desorienterad, få blodig avföring, hamna i chock eller avlida.

Behandling av läkemedelsförgiftning

Om du misstänker att katten fått i sig läkemedel bör den snabbt komma till veterinär som kan utlösa kräkning genom att ge den en kräkningsfrämjande injektion. Vi avråder från att försöka kräka katten själv, det gör ofta mer skada än nytta.

Misstänker du att din katt blivit förgiftad? Gör så här:

  • Kontakta veterinär för rådgivning
  • Ta med paketet eller uppgifter om läkemedlet till veterinären.
  • Försök avgöra om katten verkligen har ätit av läkemedlet.
  • Försök inte kräka katten själv, det gör ofta mer skada än nytta.

Om din katt blivit förgiftad kan det vara bråttom att få hjälp, då även små mängder av smärtstillande kan vara livshotande för din katt.

Är du orolig för din katts hälsa?

  • Kontakta oss dygnet rom din katt mår dåligt. Läs mer här
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.