Symtom på astma hos katt

  • Ansträngd andning, ofta med buken
  • Katten andas med öppen mun
  • Hosta med slem
  • Upprepade nysningar

Symtom på astma kan komma redan hos den unga katten eller i medelåldern men sällan hos den äldre katten.

När ska du kontakta veterinär?

Om du märker att din katt andas ansträngt eller börjar hosta är det därför viktigt att låta katten undersökas av veterinär. Stress kan förvärra symtomen så se till att katten får en så stressfri resa som möjligt till veterinären.

Så hjälper du din katt inför veterinärbesöket

Så här diagnostiseras astma hos katt

Det finns inget säkert sätt att diagnosticera astma utan diagnosen ställs utifrån kattens symtom och uteslutande av andra luftvägssjukdomar, så som kronisk bronkit, lungödem (vätska i lungorna) eller hjärtsjukdom. Ofta kompletteras undersökningen med blodprov, röntgen och eventuellt cellprov från de nedre luftvägarna. För att kunna genomföra cellprovet behöver katten sövas.

Hitta orsaken till att din katt utvecklar astma

I nuläget finns inga bra tillförlitliga prover för att identifiera orsaken av kattens astma. Men astma hos katt kan förvärras av luftföroreningar som exempelvis cigarettrök, damm från kattlådan, pollen, mögel eller stress. Genom att eliminera orsaken kan kattens astma bromsas upp.

  • Är du rökare? Undvik att katten utsetts för rök och rök utomhus.
  • Använder du mycket parfym eller hårspray? Se till att lufta rummet efter användning.
  • Damm kan utlösa astma hos din katt. Köp dammfritt strö eller kattsand och kontrollera regelbundet så att damm inte samlas på möbler och golv. Byt gärna filtret i dammsugaren med regelbundna mellanrum. Även pollen och mögel kan utlösa astma hos din katt.

Kronisk bronkit hos katt

Kronisk bronkit och astma är svåra att skilja åt utifrån symtom och diagnostik. Kronisk bronkit är något vanligare hos äldre katter och har ett mer kroniskt förlopp. Vid astma drar luftvägarna ihop sig mer och symtomen kan vara allvarligare. Vid bronkit bildas mer slem.

Behandling av astma hos katt

Med hjälp av medicinsk behandling kan det gå att bromsa sjukdomens utveckling och katten kan leva att bra liv. Vid mildare besvär finns behandling med kortison i tablettform eller som inhalationsmedicin. Den ges 1-2 gånger per dag via en mask som placeras över kattens nos. Det krävs tid och tålamod att få katten att vänja sig vid detta men det är bra att prova denna behandling då biverkningarna är färre än vid tablettbehandling. Behandlingen kan komma att behöva kompletteras med medicin som vidgar luftrören (bronkodilaterande), framförallt vid akuta besvär. Om katten får svåra andningsbesvär kan den behöva extra syre och exempelvis behandlas i en syrgasbur.

Katt som har svårt att andas

Andningssvårigheter, dyspné, hos katt är ofta mycket allvarliga och katten behöver snarast komma till veterinär. En katt visar sällan upp sina symtom på samma sätt som en hund gör, varför en sjukdom kan ha pågått och förvärrats under en tid innan symtomen blir uppenbara.

Gör så här om katten har svårt att andas