Symtom som kan ses vid hornhinnesår
- Rinner vätska ur ögat
- Kniper med ögat
- Försöker klia sitt öga med tassen
- Blodsprängd ögonvita
- Mindre pupill
Tänk på att katter är duktiga på att dölja symtom för hornhinnesår, precis som för andra sjukdomar.
Hur uppkommer sår på hornhinnan?
Sår på hornhinnan kan uppkomma på grund av att något som repar ögat, exempelvis en klo i ögat vid ett slagsmål. Men hornhinnesår kan också uppkomma på grund av en sjukdom, till exempel en virusinfektion. Även ögonhår som är vända inåt mot ögat och inåtrullade ögonlock kan vara orsaker till hornhinnesår.
När ska jag kontakta veterinär?
Misstänker du att din katt fått ett sår i ögat ska du alltid ta den till veterinär snarast för att undvika komplikationer. Skador på hornhinnan måste behandlas så fort som möjligt annars finns det risk för att ögat skadas så mycket att synen riskeras. Om katten kommer till veterinären i tid och skadan inte är allt för djup är prognosen för att ögat ska läka utan men god. Att vänta för länge kan innebära att ögat inte går att rädda utan måste opereras bort. En katt kan klara sig bra med bara ett öga men givetvis är det bästa om det skadade ögat går att rädda.
Så ställer veterinär diagnosen
Hornhinnesår är svåra att se med blotta ögat då hinnan är genomskinlig. Veterinär ställer diagnosen genom att droppa ämnet flourescein i ögat. Flouresceinet färgar ögat grönt och fäster bara om det finns ett sår på hornhinnan. Veterinär inspekterar hela ögat och kan mäta trycket i ögat, lågt tryck indikerar på djupare inflammation i ögat. Vid behov kan även kattens tårproduktion mätas.
Hur lång tid tar det för sår på hornhinnan att läka?
Ytliga sår kan läka snabbt, bara efter några dagars behandling men djupa sår kan ta veckor att läka. Komplicerade faktorer som kan fördröja läkningen till hornhinnan läker långsammare kan vara utstående ögon, ögonlocken, låg tårproduktion, infektion eller hög ålder.
Behandling av hornhinnesår
Om såret inte är så stort räcker det oftast med lokal behandling i form av ögondroppar tills det läker av sig själv. Vid ytliga sår kan det räcka med smörjande tårersättningsmedel, antinflammatorisk och smärtstillande medicin. Vanligen behövs dock även lokal antibiotika och pupilldilaterande medicin. Vid djupare sår kan hornhinnan behövas sys och man kan även ta en flik från frisk bindhinnan och sy över såret för att förbättra läkningen.