• Ämnen som kan orsaka förgiftning hos din katt

  1. Avokado
  2. Bittermandel
  3. Blommor, växter och lökar
  4. Choklad och kakao
  5. Giftalger och algblomning
  6. Glykol
  7. Läkemedel
  8. Lök och vitlök
  9. Råttgift och musgift
  10. Vindruvor och russin

Avokado

Avokado har låg toxicitet och ger inga eller lindriga symptom från magtarmkanalen i form av kräkningar och diarré.

Bittermandel giftigt för katt

Bittermandel innehåller cyanid som kan vara mycket farligt för katter. Om katten får i sig bittermandel kan det leda till syrebrist kroppen. Symtom som kan ses är ökad andningsfrekvens, andningssvårigheter och mycket ljusröda slemhinnor. Symtom kan ses 10-15 minuter efter intag.

Giftiga blommor, växter och lökar

Många krukväxter och snittblommor är giftiga eller har irriterande växtsaft. Därför bör du vara lite du försiktig med vilka sorts växter du har hemma om du har en katt som gärna tuggar på krukväxter eller snittblommor. Vissa växter såsom liljor som är mycket farliga för katter bör undvikas att ha i hemmet.

Här har vi listat alla blommor och växter är giftiga för katt

Choklad kan vara skadligt för katt

Katter är precis som hundar känsliga för choklad, men är generellt inte intresserade av sötsaker. Men teobrominet i chokladen kan vara skadligt för katten om den äter för mycket. Ju mörkare choklad desto mer teobromin innehåller chokladen. Symtom på chokladförgiftning kommer som regel efter 2-4 timmar men kan även komma senare.

Giftalger och algblomning

Katter som dricker vatten under algblommning kan bli förgiftade. Om din katt blir förgiftad eller inte beror på halterna av algtoxiner i vattnet och hur mycket din katt druckit av vattnet.

Glykol är mycket giftigt

Under vintern fyller vi glatt i glykol i våra bilar. Men undvik att spilla! Glykol är mycket giftigt för en katt och livsfarligt även i små mängder. Tänk även på att om katten får glykol på pälsen får de i sig vätskan när de slickar sin päls ren. Glykol är mycket giftigt och kommer katten inte under behandling genast dör den av njursvikt. Om du misstänker att din katt fått i sig glykol måste du akut uppsöka veterinär då det är mycket giftigt för katten.

Läkemedel som kan förgifta din katt

Läkemedelsförgiftning är en av de vanligaste förgiftningarna hos katter. I vissa fall räcker det med att katten får i sig en väldigt liten dos för att situationen ska bli livshotande. Ge aldrig någon form av humanläkemedel till katten så länge inte din veterinär ordinerat det.

Listan på läkemedel som kan förgifta din katt

Lök och vitlök

Det räcker med en liten mängd för att din katt ska börja må dåligt av lök och vitlök. Därför så ska du undvika att ge din katt lök, vitlök eller mat som innehåller något av det, oavsett om den är rå eller tillagad. Även lök- och vitlökspulver ska undvikas. Vitlök är dessutom upp till fem gånger giftigare än lök.

Läs mer om varför vitlök och lök är giftigt för katt

Råttgift och musgift är farligt för katter

Katter är mindre intresserade av att äta direkt av det utlagda råttgiftet. Men en råtta eller mus som fått i sig råttgiftet men fortfarande lever är ofta ett enklare och mer intressant byte för katten. Risken är som störst vid direkt intag av giftet. Det är mindre risk vid sekundär förgiftning exempelvis om katten äter en förgiftad mus men risken ökar om den äter flera förgiftade möss.

Läs mer om varför råttgift och musgift är farligt för katter

Vindruvor och russin

Vindruvor och russin kan orsaka akut njursvikt hos katt. Det spelar ingen roll om vindruvorna är med eller utan kärnor, vita, gröna eller röda eller mängden som intagits.

Vad kan jag göra om min katt blir förgiftad?

Misstänker du att din katt har blivit förgiftad?

Försök att ta reda på:

  • Vad har din katt fått i sig?
  • Hur mycket har katten fått i sig?

Symtom på förgiftning kan komma snabbt och andra först efter några dagar. Vissa förgiftningar kräver snabb behandling oavsett om katten har symtom på förgiftning eller inte. I ett tidigt skede består oftast behandlingen av att kräka katten för att tömma magsäcken på dess innehåll och i senare skede kan vård på djursjukhus behövas.

Är du orolig för din katts hälsa?

  • Kontakta oss dygnet rom din katt mår dåligt. Läs mer här
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en utvald klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Kattförsäkring

Vad kostar det att försäkra min katt?

Få minst40%rabatt