FIV försämrar kattens immunförsvar. Infektioner som är ofarliga för en frisk katt kan vara livshotande för en katt som är smittad av FIV. En katt infekterad med FIV löper tyvärr större risk att drabbas av olika sorters infektioner och tumörsjukdomar, än vad en frisk katt gör.
FIV (feline immunodeficiency virus) hos katt
FIV-viruset är mycket ovanligt bland katter i Sverige. FIV är en virusinfektion som skadar kattens immunförsvar och drabbar enbart katter. Viruset är ett större problem i länder med många hemlösa katter. Viruset finns i kattens saliv och blod, och sprids främst till andra katter genom sår och bett. Fler hankatter drabbas på grund av att de oftare hamnar i slagsmål med varandra och smittar den vägen. Om en honkatt drabbas av FIV under dräktigheten kan hon föra över viruset till kattungarna. FIV går tyvärr inte att behandla bort utan stannar kvar hos katten
Sjukdomar som kan drabba en katt infekterad med FIV
- Inflammationer i exempelvis blodkärl, ögon och leder
- Anemi
- Njursjukdom
- Avmagring
En katt som blir infekterad kan visa symptom på lindrig infektionssjukdom såsom feber och förstorade lymfknutor. Sedan kan katten tillfriskna för att flera år senare drabbas av sjukdom. Sjukdomssymtom orsakas då vanligen av andra infektioner på grund av nedsatt immunförsvar och även tumörsjukdom förekommer.
Frågor och svar om FIV
Hur smittas FIV?
FIV smittas genom sår och bett eller från kattmamman till kattungen under dräktigheten.
Hur ställs diagnosen FIV?
Diagnosen FIV ställs genom att man hittar antikroppar i blodet. Det kan dock ta upp till åtta veckor efter infektionstillfället innan antikropparna bildas. Därför kan en katt med misstänkt FIV-infektion behöva testas fler gånger.
Kan FIV smitta till människa?
Nej FIV smittar inte till människor.
Får en katt med FIV vara utekatt?
En katt som blivit smittad av FIV bör inte tillåtas att vandra fritt ute bland andra katter utan ska hållas inomhus.