En katt som varit med om en allvarlig olycka kan vara aggressiv för att den har ont eller är rädd. Det är därför bra att lyfta den inlindad i en handduk och sedan använda en bur för att transportera katten till närmsta veterinär.

Om din katt skadat sig ska du inte ge den någonting att äta eller dricka. Värktabletter för människor kan vara giftiga för djur och därför ska du inte ge katten sådana. Här följer några bra tips till dig som är kattägare.

Trafikolyckor eller fallskador

Om din katt varit med om en trafikolycka eller fallit från en hög höjd ska du omedelbart ta den till veterinären. Försök att hålla den varm under transporten. Ifall katten fått invärtes skador kan det ta en stund innan den visar att den har ont. En slö katt som inte vill röra sig eller kissa efter en olycka kan har fått skador på inre organ. Kräkningar är också ett tecken på sådana skador.

Blödningar

Över öppna sår som blöder kan du lägga ett bandage för att stoppa det värsta blodflödet. Använd gasbinda, bomull, en näsduk eller tygbit men se till att bandaget är rent. Du ska aldrig använda tryckbandage på en katt eftersom det kan stoppa blodcirkulationen helt och orsaka livshotande skador. Om blödningen inte snabbt avtar måste katten omedelbart tas till veterinär.

Benbrott

För att förhindra att ett benbrott förvärras ska du se till att katten inte kan röra det ben som du misstänker är brutet. Medan du transporterar katten till närmsta veterinär kan du försöka hålla det brutna benet högt eftersom det minskar smärtan och svullnaden. Var mycket försiktig med att flytta en katt som du misstänker fått en fraktur. Ibland kan det vara bra att använda en handduk som bår.

Brännskador

Katter kan råka ut för två typer av brännskador. Brännskador orsakade av värme bör du kyla så fort som möjligt i kallt vatten. Ställ gärna katten i badkaret och spola den i kallt vatten under minst tio minuter. Minska helst temperaturen på vattnet gradvis så kroppstemperaturen inte sjunker för hastigt.

Om brännskadan orsakats av ett kemiskt ämne är det viktigt att se till att katten själv inte börjar tvätta skadan. Spola katten i kallt vatten i minst tio minuter och täck brännskadan med en trasa när du tar den till veterinären.

Elchocker

Om din katt skulle få ström i sig måste du försäkra dig om att strömmen är avslagen innan du själv närmar dig katten. Elektriska stötar ger ofta katten brännskador. Se till att katten andas ordentligt innan du börjar se över om den fått några andra skador.

Förgiftning

Ta reda på vad katten förgiftats av. På förpackningen till alla kemiska produkter ska det finnas uppgifter om vad du ska göra om någon fått i sig innehållet. Försök inte få katten att kräkas om det inte står så i produktinformationen. Det är extra viktigt att komma ihåg ifall katten fått i sig någon form av frätande syra som till exempel finns i bilbatterier och propplösning för avlopp.

Värmeslag

En katt kan dö av värmeslag. De första tecknen på värmeslag är att katten blir orolig och stressad. Om katten dessutom flämtar och dreglar måste du agera snabbt. Använd en vattenspruta med kallt vatten för att kyla katten eller täck den med våta handdukar. När katten börjar återhämta sig ska du se till att den får vila upp sig helt på en torr, sval plats.

Kontrollista:

  • Gör en bedömning av situationen.
  • Håll dig lugn, tänk på din egen säkerhet först.
  • Undersök katten.
  • Behandla skadorna och smärtan så gott du kan.
  • Håll katten varm och lugn.
  • Kontakta veterinär om skadorna är allvarliga.
  • Skydda katten från att förvärra sina skador.

Köp ett första hjälpen-kit i AgriaShop