Överviktiga katter löper störst risk att drabbas av diabetes
Vad är diabetes?
Diabetes innebär att kattens bukspottkörtel inte producerar tillräcklig mängd av hormonet insulin alternativt att kroppens celler blir okänsliga för det, så kallad insulinresistens. Kroppens celler behöver socker som bränsle och insulinet gör att cellerna kan ta upp sockret från blodet. Den vanligaste typen av diabetes hos katt liknar väldigt mycket människans typ 2-diabetes.
Symtom på diabetes
- Kissar mer
- Dricker mer
- Minskad vikt trots att katten äter normalt eller mycket
- Svaga bakben på grund av påverkan på nerver
Eftersom sockret som kroppen normalt använder som bränsle i stället kissas ut kan katten bli trött och håglös. För att få energi börjar kroppen i stället bryta ned fett och protein vilket leder till att katten magrar. I ett senare skede kan katten bli kraftigt allmänpåverkad.
Överviktiga och äldre katter drabbas oftare
Precis som för oss människor är övervikt den största enskilda riskfaktorn för diabetes. Ofta är det medelålders till äldre katter som får diabetes. Den typiska diabetespatienten hos veterinären är en överviktig kastrerad hankatt. Det finns studier som visar att mellan varannan och var tredje katt idag är överviktig. Anledningarna är att katterna och vi delar livsstil i våra hem – vi äter för mycket i förhållande till fysisk aktivitet. Vissa raser är mer drabbade än andra av diabetes.
Så ställs diagnosen diabetes
Eftersom de vanligaste symtomen på diabetes också kan vara tecken på andra sjukdomar än diabetes är det viktigt att ta katten till en veterinär som genom blod- och urinprov kan ställa rätt diagnos. Viktigt att känna till är att katter i stress, som exempelvis vid veterinärbesök, får högt sockervärde av bara stressen. Mätning av fruktosamin är kan göras då det visar sockerkoncentrationen de senaste veckorna.
Så hjälper din katt inför och under veterinärbesöket
Orsaken till diabetes
Utöver behandlingen mot diabetes bör orsaken till att katten blivit sjuk utredas. Om exempelvis övervikt är en faktor behöver detta tas med i behandlingsplanen för katten. Exempel på andra orsaker till diabetes är andra hormonella sjukdomar, infektioner, behandling med kortison och sjukdom i bukspottkörteln.
Behandling av diabetes
En katt med diabetes behandlas med dagliga injektioner med insulin. Katten brukar få insulinsprutor två gånger dagligen för att hålla blodsockervärdena jämna. Ägaren behöver kunna ta blodprov på katten för att kunna hålla koll på blodsockernivån. När behandlingen är påbörjad behöver det göras återbesök till veterinär för att följa upp katten vikt, symtom och blodsocker. Målet med behandlingen är framför allt en symtomfri katt, undvika lågt blodsockervärde (hypoglykemi) och att katten ska kunna ha en normal livsstil. Målet kan även vara att katten ska bli frisk och gå i remission.
Det finns även andra behandlingar som ges oralt för att stabilisera sockermängden. För att behandlingen ska fungera krävs dock att katten fortfarande har en viss insulinproduktion kvar i bukspottskörteln.
Remission - en katt som tillfrisknar från diabetes
En katt med diabetes kan tillfriskna under behandling, det kallas att katten går i remission. Katter som går i remission behöver inte längre insulin för att kontrollera sitt blodsocker för att må bra. Det kan exempelvis bero på att katten kommit till rätta med övervikt, felaktig kost eller en bakomliggande sjukdom.
Vad är kostnaderna för att behandla diabetes?
Kostnaderna för att behandla diabetes beror bland annat på hur ofta du behöver besöka veterinären. Behandling av diabetes ställer både praktiska och ekonomiska krav på kattägaren. Både sprutor och insulin kan du få utskrivet av din veterinär på recept.
Tänk på att försäkra din katt
Med en kattförsäkring har du möjlighet att ge din katt den allra bästa vården. Agrias kattförsäkringar ger ett omfattande skydd om din katt drabbas av exempelvis diabetes, någon annan sjukdom, skada eller råkar ut för en olycka.
Diabetes ställer vissa krav på kattägaren
Diabetes kan vara en krävande sjukdom, både för katten och ägaren eftersom insulin ska ges dagligen och kattens blodsocker måste kunna mätas regelbundet.
Så förebygger du diabetes hos katt
- Håll katten i normalt hull
- Väg din katt månadsvis för att kunna upptäcka en förändring
- Aktivera katten och se till att den får ordentligt med motion varje dag
- Håll koll på hur mycket katten äter – ge portionsgivor i stället för att alltid ha torrfoder stående i skålarna
- Undvik att ge din katt samma mat som du äter – den innehåller oftast mer fett och kolhydrater
Rätt foder till en katt med diabetes
En viktig del i behandlingen av kattens diabetes är att ge rätt slags foder. Det optimala är blötmat med högt proteininnehåll och lågt kolhydratinnehåll. Det finns också särskilda diabetesfoder som innehåller mycket protein och lite kolhydrater.
Koppling mellan torrfoder och diabetes
Det kan finnas en koppling mellan vilket foder katten äter och risken att drabbas av diabetes. Men än behövs mer forskning för att kunna avgöra detta säkert. Hos normalviktiga katter har forskare kunnat se att katter som åt mestadels torrfoder oftare drabbades av diabetes än katter som främst åt blötmat.
Vanliga frågor om diabetes hos katt
Hur ofta ska en katt med diabetes äta?
En katt med diabetes kan i stort sett äta som tidigare men regelbundet. Katter, till skillnad från människor, får inte samma höjning av blodsockret efter måltid.
Hur mycket kostar insulin till katt?
Kostnaderna för att behandla diabetes beror på vilket insulin katten behandlas med och på hur ofta du behöver besöka veterinären.
Vad är normalt blodsocker för en katt?
Normalvärdet för blodsockret hos friska katter ligger runt 3-5 mmol/l.
Hur behandlar man en katt med diabetes?
En katt med diabetes behandlas med dagliga injektioner med insulin. Katten brukar få insulinsprutor en eller två gånger dagligen för att hålla blodsockervärdena jämna.
Vad händer om en katt med diabetes inte behandlas?
Om en katt med diabetes inte får behandling kan kroppens celler inte ta upp socker som energi från blodet och förbränner fett i stället. Till slut drabbas katten av ketoacidos, ett livshotande tillstånd.
Hur beter sig en katt med diabetes?
Katten kan kissa mer, dricka mer, minska i vikt trots att katten äter normalt eller mycket. Senare skede kan katten bli allmänpåverkad och så småningom medvetslös.
Varför dricker min katt mycket vatten?
Att din katt dricker och kissar mycket kan vara ett tecken på flera olika sjukdomar. Exempelvis diabetes, annan hormonell sjukdom såsom hypertyroidism eller problem med njurarna.
Pälspodden om diabetes
Lyssna på Pälspodden avsnittet där Malin Öhlund, veterinär och forskare vid SLU, samt kattuppfödaren Josephine Norman pratar om diabetes hos katt och hur du kan hjälpa din katt att inte bli sjuk.