Vad är allergi?

Vid allergi överreagerar kroppens immunförsvar mot ämnen i omgivningen. Katter utvecklar främst allergi mot miljöfaktorer, foder och även parasiter. Parasiter ger i sig klåda men katten kan även utveckla en allergi mot dem. Kontaktallergi förekommer men det är relativt ovanligt.

Symtom

  • Klåda (främst huvud, ansikte & nacke)
  • Överdrivet slickande
  • Håravfall till följd av slickande (främst buk & bakben)
  • Hudinfektioner
  • Rodnad och sår i huden
  • Hosta och nysningar
  • Öroninflammation
  • Mag & tarmsymtom

Katter är duktiga på att dölja symtom så exempelvis kanske du som djurägare inte ser att din katt slickar sig mycket.

Hur ställs diagnosen födomedelsallergi?

Diagnos ställs utifrån kliniska symtom och uteslutande av parasiter, infektion och andra sjukdomar. Därefter inleds en allergiutredning där det första steget är att utesluta födoämnesallergi. Födoämnesallergi innebär att katten är allergisk mot ett protein i sitt foder och/eller godis. Katten kommer att sättas på en eliminationsdiet. En eliminationsdiet kan ges på två sätt:

  1. Djurägaren lagar egen mat med en proteinkälla och kolhydratkälla som katten inte tidigare har exponerats för.
  2. Katten får ett hydrolyserat foder som är specialtillverkat med målet att immunförsvaret inte ska reagera på innehållet. Detta är ett veterinärmedicinskt foder som endast kan köpas på djursjukhus och kliniker.

Dieten kommer att pågå i cirka åtta veckor, och under denna period ska katten endast äta sitt specialfoder. Inget godis eller annan mat får ges, eftersom det kan försvåra bedömningen av om fodret har effekt.

Om katten har en födoämnesallergi är förhoppningen att symtomen kommer att minska under dietperioden. För att säkerställa att förbättringen inte beror på andra faktorer gör man en provokation med den tidigare födan. Om födan är grundorsaken till allergin brukar en reaktion uppstå inom 14 dagar. Diagnosen födomedelsallergi ställs genom eliminationsdiet och provokation.

Hur ställs diagnosen atopisk dermatit (luftburen allergi)?

Efter att veterinären uteslutit att kattens symtom inte beror på födomedelsallergi är steg två att undersöka om katten är allergisk mot ett ämne i omgivningen. 

Vanligt förekommande allergena ämnen hos katt:

  • Förrådskvalster
  • Dammkvalster
  • Gräspollen och trädpollen
  • Mögelsvampar
  • Parfymer och kemikalier

Veterinären genomför då ofta ett pricktest eller tar ett blodprov.

Pricktest

Vid ett pricktest injiceras små mängder av olika allergiframkallande ämnen i kattens hud. Katten får en dos lugnande medel för att den ska ligga still och vara lugn under testet. Pälsen rakas bort på sidan av bröstkorgen där pricktestet kommer genomföras.

Efter 15 minuter kontrolleras testet. Om katten är allergisk mot ämnet kommer det injicerade området att reagera genom att rodna och svullna.

Blodprov

Vid ett blodprov analyseras kattens antikroppar mot de allergiframkallande ämnena.

Behandling

Veterinären anpassar behandlingen efter kattens besvär och djurägarens möjligheter. Vid en födomedelsallergi kan det räcka med att katten äter sitt specialfoder för att besvären ska försvinna. Andra behandlingsalternativ är mediciner som har en antiinflammatorisk och klådstillande effekt som exempelvis kortison, lokal behandling kan också ges.

Vid luftburen allergi beror det på vilket ämne som katten reagerar på. Om ämnet går att undvika i hemmet är det den bästa behandlingen. Annars kan behandling med exempelvis allergimediciner eller injektioner vara aktuellt. Injektionsbehandlingen kallas hyposensibilisering och innebär att en liten del av det ämnet katten är allergisk emot injiceras enligt ett bestämt tidsschema. Immunförsvaret kan genom behandlingen bli avtrubbad mot ämnet vilket gör att symtomen minskar.  

Allergi är en livslång sjukdom och det krävs ett nära samarbete med behandlande veterinär för att katten ska få de bästa förutsättningarna att må så bra som möjligt.