Ett beteende från sin tid som kattunge
När en katt trampar i ditt knä, utför den ett beteende som den återanvänder från sin tid som kattunge. Trampandet stimulerade mjölktillflödet från mammans bröst och skapade en känsla av trygghet och närhet dem emellan. Detta beteende är alltså en kvarleva från den tid då katten låg vid sin mammas varma sida och diade och kan ge den samma trygghetskänsla och lugn som vuxen.
Att jucka är ett beteende som fertila hankatter utför vid parning med syftet att avla kattungar.
Trampande och juckande hos vuxna katter
Vuxna katter kan uppleva positiva känslor när de trampar på/mot sina ägare. Det är deras sätt att visa tillgivenhet och söka komfort. Det är särskilt vanligt att kattungar som avvänjs för tidigt kan fortsätta trampa och även börja snutta på textilier som ett sätt att återuppleva den trygghet de kände som små.
Att vuxna katter juckar är heller inte ovanligt och en fertil katt utför det såklart med samma syfte som det ursprungligen har men det händer att även kastrerade hankatter gör på detta vis. Det kan då ha med stress, frustration eller tristess att göra om det inte finns en hormonell orsak samt att de kan lära sig att det är skönt och därför fortsätta utföra beteendet. Det blir då självbelönande på ett sätt.
Så kan du avbryta beteendet
Att låta katten trampa en liten stund kan vara lugnande för den, men avbryt katten om det blir för mycket. Överdrivet trampande kan tyda på att katten är osäker och kan tyda på problem som separationsångest och otrygghet i sitt revir. Om din katt trampar eller juckar för mycket, kan det därför vara bra att avbryta beteendet försiktigt, så du inte gör beteendet eller situationen för katten värre.
- Flytta försiktigt katten till en annan plats om den går som i "trans" eller verkar överdrivet fokuserad på att trampa eller jucka.
- Om katten trampar på en specifik textil eller föremål. Ta bort katten för att bryta beteendet.
- Belöna katten när den är lugn och inte trampar eller juckar.
- Se till att katten har allt den behöver i hemmet i övrigt och att den får utföra sina normala behov.
Skäll inte på katten
Det är viktigt att aldrig skälla på din katt för detta beteende. Det kan skada din och din katts relation och även förtroendet mellan er. Använd i stället försiktiga metoder för att avbryta. Eftersom det inte är ovanligt att de utför dylika beteenden för att trygga sig kan det också förvärra beteendet om du skäller på din katt och gör den otrygg.
Vanliga frågor om katter som trampar och juckar
Varför trampar min katt på mig?
Katter kan trampa på saker och sin ägare för att efterlikna ett beteende som katten gjorde mot sin mamma som kattunge och som ger katten en trygghetskänsla på samma vis som då.
Är det normalt att min katt juckar?
Det kan vara helt normalt, men kan också bero på stress, frustration eller tristess. Se till att din katts behov tillfredsställs i övrigt. Exempelvis att den har tillräckligt med saker att sysselsätta sig med och få honom eventuellt undersökt av veterinär för att utesluta medicinska anledningar.
Hur kan jag stoppa min katt från att trampa och jucka?
Om din katt trampar eller juckar överdrivet mycket, kan det vara bra att avbryta beteendet försiktigt. Flytta försiktigt katten till en annan plats om den går som i "trans" eller verkar överdrivet fokuserad på att trampa eller jucka. Ta bort föremålet om katten trampar på en specifik textil eller föremål. Ta bort katten för att bryta beteendet. Belöna katten när den är lugn och inte trampar eller juckar.
Är trampande och juckande ett tecken på att min katt är stressad?
Det kan bero på stress om din katt trampar och juckar. Det kan vara ett sätt för din katt att hantera negativa känslor och situationer.
Kan trampande och juckande leda till beteendeproblem?
Överdrivet trampande kan tyda på att katten är osäker och kan vara ett tecken på problem som separationsångest och otrygghet i sitt revir. Om din katt trampar eller juckar för mycket, kan det därför vara bra att avbryta beteendet försiktigt och ta hjälp med hur du kan göra din katt tryggare.
Få tips och råd av en kattbeteenderådgivare
I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem.