Anna Jönsson Bergstedt arbetar med att ge råd om katters beteenden och reaktioner i Agriaappen. Ett jobb som ofta övergår i att handla om kattägares beteenden och deras svar på vad katten gör samt att prata om att man som kattägare får vara ansvarig för att hjälpa katten och sig själv framåt.
Kattens härstammar från öknen
För att förstå mer av kattens beteenden rekommenderar Anna att backa bandet och se tillbaka på kattens historia och bakgrund.
Det var i den ”bördiga halvmånen”, i forna Mesopotamien och Egyptens öken, som katterna blev domesticerade för ca 10 000 år sedan och därifrån kommer deras kärlek till värme. I öknen var de, utöver att vara rovdjur, också själva bytesdjur och därför jagar katten helst i gryning eller skymning för då är de som mest osynliga och deras byten som mest aktiva (just det faktumet kan du utnyttja om du ska släppa ut en katt i ny miljö för i dagsljus går de inte alls lika långt).
Varför gräver katten ner sin avföring?
Andra kattbeteenden som härstammar från ökentiden är nedgrävandet av både avföring och mat/byten.
- Det handlar om att, som ensamlevande rovdjur som är byte till större rovdjur, sopa undan sina spår och katten är ett av få djur som gör så. Att till exempel inte gräva ned sin avföring kan därför tvärtom handla om att lämna ett budskap och viljan att hävda sig och markera revir, förklarar Anna.
Varför kissar min katt på olika ställen?
De allra flesta frågor som Anna får handlar om katter som kissar på andra ställen än vad ägarna föredrar.
Enkla lösningar på kissproblem:
- Byta sand till en som katten föredrar
- Skaffa fler lådor
- Ändra städrutinen för lådorna och dess hygien
Katten vill ha ren, mjuk, finkornig sand under tassarna, som påminner om den där öknen som de kommer från, men vi människor vill gärna välja sand med ögonen och till och med vår näsa, och då kan det bli tokigt. Om katten inte är nöjd med sanden kan den börja leta efter andra mjuka ställen att kissa på; t.ex. sängen, på kläder eller mattor.
Revir som anledning till kissmarkering
Att katten har ett fenomenalt luktsinne kan också leda till att den börjar kissa inomhus och då handlar det ibland om att markera revir. En katt kan nämligen känna doften av andra katter på 1,5 km avstånd och en okastrerad hankatt har upp till en mil stort revir.
Att vara kastrerad innebär inte att revirtänket försvinner. Det bara ser till att reviret inte behöver vara lika stort då man inte längre letar efter en partner, men reviret måste fortfarande tillhandahålla allt man behöver för sin överlevnad, såsom byten till exempel.
Vi människor hjälper till att sprida lukter när vi tömmer kattlådan i soppåsen och kliver in med våra skor eller kommer hem med nyinköpta ting. Därför spelar det ingen roll om din katt är strikt innekatt för den kan ändå få in lukt av andra katter eller annat okänt, bli stressad och kissa inne.
Läs mer: Territorialitet hos katter
Kattens hälsningsrutin
När katter hälsar på varandra föredrar de att göra det på distans för att avgöra om man vill hälsa nära på den de möter.
- De kollar in varandra på håll.
- Att stirra betyder stopp.
- Ett långsamt blink betyder dock ett leende och ett accepterande.
- Direkt när katten känner igen en person eller annan katt åker svansen rakt upp i luften men med tippen fälld lite åt sidan, som ett litet frågetecken.
Varför stirrar katten?
Att stirra är en hotfull handling. Rivaler brukar lösa en konflikt genom att stirra ut varandra. I kattens ögon kan även en stirrande människa upplevas som ett hot. Stirra därför inte på en katt utan se på den med halvslutna ögon och blinka långsamt då och då. Detta gör att katten kommer att känna sig lugn och avslappnad eftersom de gör på detta vis själva för att avvärja konflikt och visa att de är snälla.
Den som är rädd för eller av annan orsak inte tycker om katter men ändå blir konfronterad av en katt, brukar nonchalera katten som om den inte fanns. Detta gillar katten och vill därför gärna ofta ta närmare kontakt eftersom det är så de själva hade hanterat situationen med en ny, okänd katt.
Katter vill aktiveras
När Anna pratar med kattägarna som upplever att de har problem möter hon ofta katter ”utan jobb”.
– Alla katter vill ha ett uppdrag, så var noga med att aktivera din katt. Det allra viktigaste är att se till att jaktbehovet uppfylls, eftersom de är skapta för att jaga dagarna i ända, och att de får undersöka saker och lösa uppgifter och problem. Bara din fantasi sätter stopp för vilka uppgifter du kan ge katten, säger Anna.
Detta gäller särskilt unga, busiga hankatter som brottas och ”stökar” och kräver mer aktivitet men även innekatter som inte får utlopp för sina naturliga beteenden i samma utsträckning som utekatter.
Läs också: Aktiveringstips för innekatten
Katter vill känna sig trygga
För att må bra och inte känna stress måste katten känna sig trygg i sitt revir. En revirmarkering som ger trygghet för katten är att gnugga sin kind och resten av kroppen mot utstickande saker, som bordsben, hörnor och dörrposter.
– Goda vänner och någon som delar samma gemensamma grupp delar också samma doft. Det är därför som din katt gnider sig mot dig när du kommer hem efter att ha varit utanför reviret.
Ett annat sätt att se om din katt känner sig trygg och tillfreds i sitt revir är att titta hur den placerar sina tassar när den vilar.
– Tassar ned mot marken betyder att den är på sin vakt och redo att fly och inte riktigt vågar slappna av. Trampdynor som viks uppåt och att katten vågar rulla ihop sig eller ligga på sidan berättar att katten är lugn och avslappnad, avslutar Anna.
Varför rynkar katten på nosen?
Ibland rynkar katten på nosen, vädrar och andas in med öppen mun. Denna egendomliga grimas kallas för att ”flema” och visar att katten funnit feromoner. Katten ser då ofta ut som om den befinner sig i trans och stirrar framför sig. Vid sådana tillfällen använder sig katten av ett särskilt organ – det Jacobsonska organet – uppkallat efter dess upptäckare. Med detta organ ”läser” katten av meddelanden i sitt revir och dessa feromoner tros kunna berätta mycket om katten som lämnat dem såsom till exempel kön, reproduktiv status, styrka, ålder, när den senast var på plats m.m.
Varför fräser katten?
Katten fräser för att varna. En katt gör allt för att slippa en fysisk konflikt, de använder mycket hellre sitt kroppsspråk, doft- och feromonmarkeringar och ljud för att lösa olika konflikter. En katt som fräser ger en varning till motståndaren. Det är ett försvarande ljud vilket betyder att katten reagerar på någonting i den närliggande omgivningen som får katten att känna sig hotad och i fara. Fräsandet är en varning om att en fysisk konflikt kommer om hotet inte backar. En katt som fräser är oftast rädd men redo för strid om det behövs.