Oavsett vilket beteende katten uppvisar är det mycket viktigt att man alltid ser till att katten är frisk. Till många beteenden som anses problematiska finns det en fysisk grundorsak. Beteendeförändringar kan bero på smärta, sjukdom och obehag som exempelvis tandproblem, ledproblem, allergier, njur- och leverproblem, hormonsjukdomar och mag- och tarmbesvär med mera. Det är av yttersta vikt att man alltid utesluter detta först innan man tar itu med själva beteendet. Steg ett är därför att kontakta veterinären för att utesluta sjukdom och smärta.

Två vanliga kattbeteenderelaterade frågor

  • Varför katter uppvisar olika beteenden som vi upplever som aggressiva
  • Varför katten inte använder sin låda

Kattens känsloregister

Katter har känslor precis som vi men upplever till exempel inte känslor såsom aggression och ilska på samma sätt som vi människor gör. Deras känslor är framför allt till för att möjliggöra bästa möjliga chans till överlevnad, vilket innebär att de inte går runt och ältar, funderar över vad den andra katten, eller vi, menar med något den/vi gör eller är planerande. Det är lätt att vi säger att katten är arg, ledsen och besviken men detta är inte kattens känslor, utan oftast vi som tolkar kattens beteende efter hur vi själva skulle ha känt i samma situation och att vi förmänskligar katten. Katten menar inte att vara elak eller dum. Den bara reagerar instinktivt och vi förstår inte alltid hur vårt beteende gentemot katten uppfattas av den, vilket gör att vi ”pratar förbi varandra”. Katten gör inte saker utan anledning, för att retas eller trotsa oss. Den har en, för den, rimlig anledning till att göra som den gör, men vi kanske inte alltid förstår den.

Orsakerna till framför allt ovan nämnda problem, att katten upplevs arg av oss samt att de kissar och/eller bajsar utanför sin kattlåda, kan vara många och har ofta sin grund i att katten som husdjur vuxit i popularitet, att vi har för många katter på för litet utrymme, att de kan ha tagits tidigt från sin mamma, att vi inte uppfyller deras behov eller att de inte får vara utomhus. Det kan också bero på att kattägare delvis saknar kunskap om sina djur eller att katten ägnas för lite uppmärksamhet och därför blir understimulerad.

Kattens första tid är viktig

En kattunge bör aldrig separeras från sin mamma tidigare än vid tolv veckors ålder. Det är mamman som ska lära den unga kattungen om omvärlden och hur en katt ska bete sig. Den viktigaste socialiseringsperioden i en katts liv är mellan den andra och den åttonde levnadsveckan och de bör under denna period skaffa sig goda erfarenheter av sådant som kommer vara viktigt i deras framtida liv. För att ge kattungar, uppfödda som ensamma kattungar i en kull, eller utan mamma, ett bra fortsatt liv och god stöttning, behöver man även ha extra förståelse och kunskap kring hur katten fungerar och hur man ska bemöta kattens beteende.

Första tiden med din kattunge

Ett rovdjur

Katten är, trots domesticeringen för flera tusen år sedan och all den omvårdnad vi ger den i våra hem, innerst inne ett rovdjur, vars instinkter ligger alldeles under den lena pälsytan. Det är vanligt att man tänker att om en katt aldrig varit utomhus vet den ju inte om all stimulering som finns utanför eller det beteende som den skulle ha haft om den fick vara ute och kan därför inte må dåligt av att inte ha detta i sin miljö. Detta stämmer dock inte då det är väldigt mycket som ligger instinktivt hos katten så som till exempel revirtänk, att gräva i sin kattlåda och att jaga.

”Aggression” - egentligen ett försvarsbeteende eller ett jaktbeteende

Kanske känner du igen att din annars så mysiga, kramgoa kattkompis förvandlas till en tiger på språng. Då bör man inte gå till motangrepp eller tro att katten hyser agg mot en, utan i stället försöka förstå bakomliggande orsaker, då man annars kan orsaka fler problem. Många beteenden som vi uppfattar som problem är ett direkt resultat av kattens reaktion på en stress- eller hotfylld situation vilket kan vara beroende av kattens tidiga erfarenheter under socialiseringsperioden, dess miljö, om dess behov är tillfredsställda med mera.

Alla djur är normalt utrustade med en uppsättning beteenden som försvar, som arten behöver för sin överlevnad, och katten är inget undantag. Den har en imponerande arsenal av försvar. I de flesta fall är det som vi upplever som aggression just ett försvarsbeteende och en reaktion på en känsla av rädsla, ångest, smärta, frustration eller panik eller ett missriktat jaktbeteende. De försöker oftast använda sig av alternativ såsom att undvika problemet, men om de inte upplever att de har något val eller om de vet att det har fungerat tidigare, så kan attack vara bästa försvar. Detta är ett helt naturligt beteende från kattens sida, hur konstigt det än låter, med tanke på att vår intention inte var att få katten att känna sig nödgad att försvara sig.

Beteende vi upplever som aggressioner

Ett ”problembeteende” eller ett oönskat beteende?

Det är lätt att kanske fokusera på det som är mer uppenbart för oss som kattägare, alltså det som ger problem för oss. Det är dock så att saker och ting som vi upplever som jobbiga faktiskt också kan vara jobbiga för katten och kan ha varit det långt innan vi förstår det. Katter döljer nämligen sina problem in i det längsta eller visar symtom på dem på ett sätt som vi inte förstår.

Vissa saker som vi upplever som jobbiga kan också vara helt normala beteenden för en katt, men inte uppskattas av oss. Det kan bero på att vi inte har gett dem lämpliga alternativ som gör att de kan utföra sin naturliga beteenden på ett sätt som anses lämpligt. Till exempel kan en katt klösa på en dyr favoritfåtölj för att den inte har någon annan klösmöbel tillgänglig eller inte gillar de som vi erbjudit den.

Beteenden som är problematiska för katten

Rädsla och ängslan

Katter som visar tecken på rädsla och ängslan kan ha underliggande problem som behöver identifieras och åtgärdas för att förbättra deras välmående. Det är självklart problematiskt för katten, men behöver inte vara helt tydligt för kattägaren förrän det visar sig genom beteenden som blir problematiska för denne såsom att katten jamar mycket, håller sig undan, inte kommer till ro, klöser på olika platser i hemmet som inte uppskattas, kissar på olämpliga platser med mera.

Uttråkning och brist på aktivitet

Uttråkade katter kan lätt bli stressade och frustrerade på grund av brist på lämpliga saker att göra eller brist på lämpliga resurser för att kunna utföra naturliga beteenden. Det är dock kanske inte uttråkning och hjälp med aktiviteter som man söker för utan snarare att man upplever att katten uppvisar beteenden såsom till exempel att klösa på saker hemma, att den attackerar händer och fötter eller att den väcker sin ägare på nätterna genom att jama högt. Alla katter behöver både mental och fysisk stimulans för att må bra. Verkar din katt uttråkad eller rastlös? Då kan det vara en god idé att hitta på något för att aktivera katten .

Separationsångest

Katter kan drabbas av separationsångest om de lämnas ensamma under långa perioder, och det finns rekommendationer för att lindra detta. Detta är inte ett lika vanligt problem hos katter som hos till exempel hundar, men katter kan självklart känna sig ensamma och vilja ha mer kontakt med sin ägare än möjligt.

Förändringar i rutiner

Katter är vanedjur och kan bli stressade av förändringar i sina rutiner, vilket gör det viktigt att hålla ett konsekvent och förutsägbart schema. Detta gör att de inte behöver oroa sig för när saker och ting ska ske och ser till att de vet att de har allt de behöver.

Destruktiva och störande beteenden hos katt

Klösande på möbler och väggar

Katter kan klösa på möbler och väggar som ett uttryck för stress eller frustration, men också som ett helt normalt beteende för att sköta sina klor och markera sitt revir. Det är viktigt att identifiera orsaken till detta beteende om det ändrats eller tros bero på stress eller dylikt samt tillhandahålla lämpliga klösmöjligheter för klovård och revirmarkering till vardags.

Interna konflikter mellan katter

Katter kan hamna i konflikter med varandra, vilket kan leda till bråk och aggressivt beteende som behöver lösas för att upprätthålla harmoni i hemmet. Här behöver vi som ägare se till att det blir så lite konkurrens om resurser som möjligt och få hjälp med att identifiera sådant som orsakar konflikt.

Ätande på tyger och bitande på sladdar

Vissa katter kan utveckla farliga beteenden som att äta på tyger eller bita på sladdar, vilket kräver omedelbar uppmärksamhet och hjälp med då det innebär stora risker för skada.

Varför kissar eller bajsar katten utanför kattlådan?

Ett annat mycket vanligt problem är som sagt att katten kissar och/eller bajsar på annan plats inomhus än kattlådan. En katt som gör på detta vis bör bli undersökt av en veterinär då det kan bero på fysiska- och/eller beteenderelaterade orsaker. Sjukdom och smärta bör därför alltid uteslutas. Här listar vi några vanliga orsaker till att katten kissar utanför kattlådan.