Kattens ursprung

Det finns många typer av kattdjur, som alla är besläktade med varandra på något vis, men kattens närmsta släkting är den afrikanska vildkatten, Felis sylvestris lybica. Det är från denna katt-art som vår tamkatt, Felis catus, utvecklats för många, många år sedan.

Exakt var katten domesticerades, och om den verkligen är helt domesticerad, tvistar de lärde. I dagsläget tror man dock att kattens domesticeringsprocess började för ca 10 000 år sedan i ett område som kallas ”den bördiga halvmånen”, i mellanöstern. Anledningen till att katten ville närma sig människorna hade att göra med att våra bosättningar nu drog till sig gnagare, eftersom vi börjat att odla olika typer av sädesslag. Det drog till sig katter eftersom gnagare var bra föda för dem och en teori kring domesticeringens initierande är att katterna tämjde sig själva genom att ett naturligt urval skedde, för att de katter som ville vara nära de mänskliga bosättningarna födde kattungar som var ännu mer toleranta att vara i vår närhet, tills det föddes kattungar som till och med kunde tänka sig vårt sällskap på riktigt.

Varför det är just den afrikanska vildkatten, och inte någon annan katt-art, som gett upphov till vår tamkatt vet man dock inte.

Är katten domesticerad?

Katten har fortfarande stor bestämmanderätt över sitt liv på många håll i världen och det går alltså att ifrågasätta om katten som art är riktigt domesticerad, då alla katter som lever i vårt samhälle inte uppfyller kraven för domesticering:

  • Att människorna ska ha ett behov av djuret i fråga
  • Att människorna ska ha kontroll över djuret i fråga
  • Att djuret i fråga ska känna på förhållandet med människor och t.ex. erhålla skydd
  • Att någon slags kontrollerad avel/uppfödning äger rum

Våra tamkatter är lika sina vilda släktingar

Utseendemässigt så liknar våra tamkatter sina vilda släktingar väldigt mycket, men ränderna sitter i även på andra sätt, vilket innebär att vi kan ta hjälp av vilda katter för att förstå våra tamkatter och deras behov.


Katten är, till skillnad mot andra domesticerade djur, en solitär varelse och härstammar alltså inte från ett grupplevande djur. Detta innebär att våra tamkatter är väldigt självständiga och litar i första hand på sin egen förmåga att klara sig och kanske heller inte är intresserade av någon kattkompis, även om de kan tänka sig att bo med andra katter så länge omständigheterna är goda.

Att vara lika sin vilda förfäder innebär också att deras revir är det allra viktigaste, vilket gör våra katter väldigt hemkära. Ett bra revir säkerställer nämligen att katten klarar sig själv och har allting som den behöver för att överleva.

Katten är en jägare och köttätare

Katten är en jägare, precis som den afrikanska vildkatten, och den tar vara på vad den kan hitta i sitt revir och i sitt speciella jaktområde. Den är dock, på grund utav detta, en köttätare ut i tåspetsarna och behöver äta kött av någon sort för att vara säker på att få i sig allt det den behöver. Detta då den t.ex. inte kan få tag på vissa essentiella aminosyror i något annat än kött. Katten kan heller inte processa vegetabilier särskilt bra, känner inte smaken av sött och tål absolut inte vissa mediciner eller plantor då de är förenade med döden för en katt på grund utav dess specialiserade kosthållning.

Att jakten fortfarande är av stor vikt för våra katter innebär också att vi behöver stimulera deras jaktinstinkt med imitation av jakt i form av lek, om katten inte kan vara ute och jaga själv, samt att de ofta är aktiva vissa tider på dygnet då de skulle ha jagat om det hade varit möjligt.

Anpassningsbar – En för- eller nackdel?

Våra katter är dock väldigt anpassningsbara och tar vad de får, både i form av mat, revir och sällskap, även om det kanske inte är det de skulle föredra. Det gör dock att vi kanske inte inser att de skulle vilja ha något annat. Med en vetskap om vad de helst skulle önska kan vi dock hjälpa dem i detta och anpassa vårt liv efter deras önskemål i större mån, för att göra dem så glada och nöjda som möjligt!

Tips och råd från kattbeteenderådgivaren

  • Läs på om var katten kommer i från och vad som är naturligt för en katt. Det kommer att ge dig en större förståelse för din katt och bidra till en god relation er emellan.
  • Ta vara på kattens jaktinstinkt och hjälp den få utlopp för sitt behov genom att erbjuda den lämplig lek.
  • Se till att hålla kattens revir tryggt och fullt med de viktiga resurser som din katt behöver för att känna sig säker.

Tips och råd av en kattbeteenderådgivare

I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem.

Beteenderådgivning för katt