Vad kan orsaka katten smärta?
Många äldre katter har till exempel ofta kronisk ledvärk och lider av stelhet, som gör dem mindre toleranta för hantering. Även pälsvård kan vara smärtsam och obehaglig, särskilt om katten har fått tovor. Katten kan då bitas, rivas och kämpa emot för att det gör ont. Katten kan också ha skadat sig akut utan att du märkt det och vill därför inte att du rör den.
Hur hjälper vi katten?
När en katt beter sig annorlunda gäller det att så snart som möjligt hitta orsaken till detta och försöka se till att hjälpa katten. Om katten lider av tillfällig smärta orsakad av till exempel en tova kan vi hjälpa den genom att avlägsna tovan och förebygga att nya tovor bildas. Om vi hittar ett sår kan katten behöva komma till veterinären för vård av såret. Skulle katten lida av kronisk smärta behöver den undersökas av veterinär för att få hjälp med grundproblemet och eventuell behandling.
Katter är experter på att dölja smärta
Katter är mycket duktiga på att dölja smärta och det är därför inte alltid helt uppenbart att det är det som är anledningen till kattens beteende. Om din katt beter sig annorlunda eller konstigt är det alltid bra att oavsett få den undersökt av veterinär för att utesluta smärta och/eller sjukdom.
Tecken på smärta
Eftersom katten inte vill visa svaghet så kan vi hålla utkik efter annorlunda beteenden och förändringar som exempelvis
- Minskad rörlighet - Exempelvis ovilja att hoppa, svårigheter att gå i trappor, stelhet och svårigheter att gå på kattlådan
- Minskad aktivitet - Exempelvis att sova mer, jaga och leka mindre, sova på mer tillgängliga platser och att interagera mindre med människor och andra djur.
- Förändrat omhändertagande av päls och klor - Exempelvis att tvätta sig mindre, ha tovig och tufsig päls eller överväxta klor och att katten övertvättar smärtande områden.
- Temperamentsförändringar - Exempelvis grinigare vid hantering och kel, grinigare mot andra djur, att vara mer för sig själv och att interagera mindre med andra.
- Annat som är mer typiskt för det specifika din katt eventuellt lider av.
Vanliga frågor om smärtreaktioner hos katt
Hur beter sig en katt som har ont?
En katt som har ont beter sig ofta annorlunda mot hur den i vanliga fall skulle betett sig, men det kan vara väldigt olika vad det innebär. De flesta katter drar sig undan och försöker att inte visa att de har ont, medan vissa söker mer kontakt och stöd. Du känner din katt bäst!
Hur vet jag om min katt lider?
En katt som lider gör inte längre sådant som den tyckt om att göra, för det orkar den inte. Den kanske sover och drar sig undan mer. Den kanske äter sämre eller inte alls. Den kan vara ovillig till att röra sig och den kan ha ont i olika grad. Det är viktigt att din katt fortfarande har livsglädje och god livskvalitet, men vad det innebär kan vara väldigt individuellt. Om du känner dig osäker är det klokt att få din katt undersökt av veterinär och diskutera din katts livskvalitet.
Hur låter en katt när den har ont?
En katt låter nödvändigtvis inte så mycket om den har ont. De är inte som vi som säger ”aj” och kanske gråter, utan de är oftast tysta. Vissa katter låter om man tar på platsen där det eventuellt gör ont och kan då låta på olika sätt, till exempel morra, skrika eller gny. Vissa katter kurrar på ett speciellt, dovt sätt när de inte mår bra, vilket skiljer sig från deras vanliga avslappnade kurrande när de mår bra och det lite krävande kurrandet när de vill något.
Hur uttrycker katter smärta?
Katter uttrycker oftast smärta genom avsaknad av beteenden, vilket gör det väldigt svårt att se. De kan exempelvis röra sig mindre, sova mer, interagera mindre med människor och andra djur och deras humör kan förändras.
Få tips och råd av en kattbeteenderådgivare
I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem.