En kattklo är uppbyggd av flera lager. Klon ska vara krökt i änden så att katten får ett bra tag om det den ska greppa. Normalt så håller katten sina klor indragna men när den ska fånga ett byte skjuts de ut ur hylsan med hud som annars skyddar klon. Anledningarna till att en katt klöser är flera.
Markera revir
Bland annat klöser katten för att markera sitt revir. Mellan trampdynorna sitter doftkörtlar som utsöndrar en mycket stark lukt. När katten använder sina klor för att klösa trycker den trampdynorna mot underlaget och lukt utsöndras. Lukten talar om för andra katter vems platsen är och vem som besökt den tidigare.
Det är också av den anledningen som katter gillar att klösa på husses och mattes favoritmöbler. Där det luktar mycket av familjemedlemmarna vill katten också vara med och markera att den tillhör flocken. Ofta är husets möbler även placerade så att de frestar katten att lämna sin lukt på dem. En fåtölj som står mitt i ett rum är enligt katten ett perfekt och framträdande ställe att revirmarkera med hjälp klorna på.
Bra träning
Att klösa är också utmärkt träning för kattens muskler och senor. För att katten snabbt ska kunna skjuta ut sina klor för att fånga ett byte eller fly upp i ett träd måste klomusklerna trimmas. Katter vill kunna sträcka ut i sin fulla längd när de klöser. Då kan den använda kroppsvikten för att trycka klorna hårt mot underlaget.
Vässar vapnen
Katter är mycket måna om att hålla sina klor rakbladsvassa. Det är nödvändigt för att katten ska kunna hålla fast sitt byte ordentligt. Klon är uppbyggd av flera hornlager utanpå varandra och när det yttersta lagret blivit slitet måste det avlägsnas. Och det gör katten genom att klösa bort det. Detta gäller bara framtassarna. Med bakbenen kan inte katten klösa utan biter istället bort det översta, gamla lagret.
Visste du att:
- Kattungar föds med klorna utfällda
- Katten tycker om att klösa på material som luktar matte och husse för att på så sätt markera sin familjetillhörighet
- En kattklo är uppbyggd av flera lager