Varför biter min katt mig när vi gosar?
En katt kan ibland till synes oprovocerat och oväntat attackera och bita sin ägare när ägaren bara klappar sin katt. Det är vad som kallas för kelrelaterad aggression. Oftast är det en reaktion på att katten upplever att kattägaren inte lyssnat på kattens signaler om att den fått nog och då säger den till på skarpen i stället.
En annan förklaring till att katten biter kan vara, att katten inte haft tillräcklig mänsklig kontakt under kattens viktigaste socialiseringsperiod. Orsaken kan alltså finnas i kattens förflutna och dess tidiga erfarenheter av människor.
Socialiseringsperioden för en katt
Socialiseringsperioden för en katt infaller mellan den andra och den åttonde levnadsveckan. Har kontakten varit liten eller helt uteblivit, kan katten reagera på en intensiv ägarkontakt senare i livet.
Tidigare upplevelser påverkar
Katter som under sin socialiseringsperiod blivit hanterade på ett bra sätt och haft en nära kontakt med människor, har ofta en högre toleransnivå och visar mer sällan på detta beteende. Medan andra katter som haft sämre människokontakt oftare reagerar aggressivt bara några få minuter efter det att man kelat med dem. Katten kan vid sådana här plötsliga angrepp ha en direkt association till en tidigare obehaglig upplevelse, inte vant sig vid den aktuella nivån av kel eller så har den fått nog.
Klappande hand - njutbar och hotfull på samma gång
En klappande hand kan upplevas både njutbar och hotfull på samma gång av en katt. Om du som kattägare klappar lite förstrött på din katt medan du kanske kollar på TV eller läser en bok är det lätt hänt att missa kattens subtila signaler på att den fått nog.
Katter kan vara bekväma med att bli klappade på vissa ställen på kroppen men inte andra och kan då reagera negativt på detta. De flesta katter gillar att bli klappade på kinderna och runt huvudet, men det är väldigt få som instinktivt gillar att bli klappade på till exempel magen.
Försök vara lugn
En katt som reagerar på kel griper oftast tag i armen och kan sparka, bita och klösa. Som svar på detta är det inte ovanligt att ägaren skriker till och drar undan handen. Detta kan trigga kattens jaktinstinkt och göra att katten attackerar på nytt. Det bästa du kan göra i en sådan situation är att hålla dig lugn och vara stilla, även om det är svårt.
När katten slutar kan du lugnt ta undan handen. Det är inte ovanligt att katten fortsatt känner sig frustrerad och till exempel ägnar sig åt överslagshandlingar såsom att helt plötsligt börja tvätta sig.
Lär känna din katts toleransnivå
Olika katter har olika toleransnivåer för kel. Det är därför mycket viktigt att lära sig vad just din katt tycker om och hur länge den vill bli klappad för att kunna och sluta i tid. Denna toleransnivå går att gradvis tänja på och öka genom att lyssna på katten och visa den förståelse och respektera det den vill. Oftast leder det till att katten på sikt vill kela mer eftersom katten förknippar detta med något positivt. Det går också att lära sin katt att förknippa kel med belöning genom att till exempel belöna med mat eller godis samtidigt som du klappar.
Vanliga frågor om katter som bits vid kel
Vad betyder det när en katt bits?
När en katt bits betyder det oftast att den har fått nog av det som vi gör innan den börjar bitas. Den tycker inte illa om oss, men den upplever att vi inte har lyssnat på vad den har för behov och säger till tydligt för att vi ska förstå vad den menar. Andra anledningar kan vara att den känner en obehaglig känsla såsom stress, rädsla, frustration med mera och behöver få stopp på det som orsakar känslan.
Varför biter en katt sin ägare?
En katt kan bita sin ägare av flera anledningar, men det grundar sig oftast i att katten är rädd, frustrerad, stressad eller upplever annan dylik känsla.
Varför blir katten plötsligt aggressiv?
Oftast är det inte så plötsligt för katten då den troligen försökt förmedla sig med mer vanliga, subtila kattsignaler innan den tar till tänder och klor. Det är bara det att vi kanske inte sett dessa tecken så tydligt och missar vad katten vill säga oss.
Få tips och råd av en kattbeteenderådgivare
I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem.