Vad innebär god kattityd?

Att ha en god kattityd innebär att vi är öppet välkomnande mot katter, att vi har en förståelse för deras behov utifrån att de är just katter (och inte människor), att vi inte antar det värsta när de gör något vi inte uppskattar, tänker förmänskligande tankar kring dem och att vi kan sätta oss in i deras situation och hjälpa dem när det behövs.

Varför behövs detta?

Precis som i alla relationer, oavsett om det är mellan djur eller människor, så behöver vi skapa en god grund för en bra relation. Att försöka sätta sig in i den andres situation ger alltid större förståelse för varför denne gör som den gör och kan göra att man själv kan bidra till att relationen fortsätter vara god. För en relation är alltid tvåsidig. Vi kan inte alltid påverka vad katten gör, om vi inte försöker sätta oss in i dess situation och skapar möjligheter för den att göra annorlunda, men vi kan påverka hur vi hanterar situationen, reaktionen och vår del av relationen.

Vi ansvarar för att ge katten möjligheterna att göra rätt!

Vi kan som sagt inte ansvara för någon annans handlingar, men vi kan ansvara för att ge katten rätt möjligheter att göra som vi vill genom att respektera dem för vad de är och ge dem det som de behöver för att må bra. Om de t.ex. klöser på soffan kanske de behöver en bättre klöspelare, om de väljer att kissa på en annan plats än lådan kanske de inte känner att kattlådan de har är bra nog, om de tjatar om uppmärksamhet kanske de behöver stimulans etc. Vi behöver försöka sätta oss in i varför de gör som de gör och vad som kan uppfylla det behovet.

Kunskap ger möjligheter

Att veta mer om katter generellt och sin egen katt mer specifikt ger oss möjligheten att göra rätt och tillhandahålla katten det som den behöver. Därför kan det vara värt att plocka upp en kattbok eller leta upp god information på nätet gällande katternas ursprung, beteende och behov. Fundera också på vad din katt varit med om som kattunge och lärt sig tycka om under denna period i livet. Detta då det kan påverka dess preferenser vidare i livet så pass att t.ex. en viss sorts mat eller kattsand är det enda som duger.

Kattbeteenderådgivarens tips och råd

  • Ta ett djupt andetag när din katt gör något som du inte vill att den ska göra och fundera på varför den gör som den gör. Finns det något annat du kan ge den för att den ska sluta göra det du inte vill?
  • Tillgodose din katts basala behov och inred ert hem för ett gott gemensamt liv.
  • Lär dig mer om katter och deras ursprung, beteende och behov. Det är en investering i ert förhållande!

Tips och råd av en kattbeteenderådgivare

I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem.

Beteenderådgivning för katt